Zangkwartel

Kenmerken

De Zangkwartel wordt ca. 20 tot 23cm groot. De kleinste vogels zijn te vinden in de buurt van de zeespiegel en de grootste in de bergen. Volwassen mannetjes van de nominaat ondersoort hebben een donkerbruine kroon, een beige en zwarte "kraag" en een bruinoranje gezicht met een zwarte streep achter het oog. De rug en vleugels zijn grijs en bruin gevlekt met dunne witte strepen; de romp is olijfbruin of grijs en heeft een zwarte vermiculatie. De borst en buik zijn grijsbruin met witte strepen en de onderbuik is wit. Het vrouwtje heeft een grijs gezicht en witte keel en de borst en flanken zijn bleker bruin.

Biotoop

Over het algemeen leeft het op de bodem van bossen met dun kreupelhout. Hij wordt ook aangetroffen in ouder secundair bos, aan de randen van oud bos, in kaalslag en koffieplantages. Bostypen omvatten subtropisch montaanbos en nevelwoud. In hoogte varieert het van zeeniveau tot ten minste 3.000 mtr.

Voorkomen

De Zangkwartel leeft in verschillende afzonderlijke gebieden in het noorden, westen en zuiden van Mexico, het schiereiland Yucatán, noord Belize, een groot deel van Guatemala, en kleine delen van El Salvador en Honduras.

Voedsel

De Zangkwartel foerageert vaak in groepen van drie tot vijf vogels, maar er zijn groepen van maximaal 12 waargenomen. Het krabt voor voedsel tussen de bladeren op de bosbodem en voedt zich met bollen, zaden en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Galliformes
Familie: Odontophoridae
Geslacht: Dactylortyx
Soort: Dactylortyx thoracicus

Ondersoorten

D.t. pettingilli: zuidoostelijk San Luis Potosí en zuidwestelijk Tamaulipas.
D.t. thoracicus: noordoostelijk Puebla en centraal Veracruz.
D.t. sharpei: van Yucatán tot noordelijk Guatemala.
D.t. paynteri: zuidelijk Quintana Roo.
D.t. devius: Jalisco.
D.t. melodus: Guerrero.
D.t. chiapensis: centraal Chiapas.
D.t. dolichonyx: zuidelijk Chiapas.
D.t. salvadoranus: El Salvador.
D.t. fuscus: centraal Honduras.
D.t. conoveri: oostelijk Honduras.

Onderwerpen #Colí cantaire #Colim cantor #Colim-cantor #Colín Cantor #Colin chanteur #Dactylortyx #Galliformes #Giedančioji putpelė #Guatemala 2019 #křepel zpěvavý #lauluvutt #Odontophoridae #Przepiór kreskowany #Quaglia canora #ruostekurkkuviiriäinen #Sangvagtel #Sangvaktel #Sångvaktel #Singing Quail #Singwachtel #Zangkwartel #Длиннопалый перепел #ユビナガウズラ