Witnekkolibrie

Kenmerken

De Witnekkolibrien wordt ca. 11 tot 12cm groot. Het mannetje is onmiskenbaar met zijn donkerblauwe kop en borst en witte buik en staart, de staartveren hebben zwarte punten. Een witte band op de nek scheidt de blauwe kop van de felgroene rug en lange bovenstaartveren. Vrouwtjes zijn zeer variabel en kunnen lijken op volwassen of onvolwassen mannetjes. De meerderheid van de vrouwtjes heeft groene bovendelen, een blauwgroene keel en borst met witte "schubben", een witte buik en een meestal groene staart met een blauw uiteinde. Onvolwassen mannetjes variëren van vrouwachtig, maar met meer wit in de staart, tot mannetjeachtig met meer zwart daar.

Biotoop

De Witnekkolibrie bewoont het bladerdak en de randen van vochtig bos en ook halfopen landschappen zoals hoog secundair bos, galerijbos en koffie- en cacaoplantages. Het wordt meestal hoog in bomen gezien, maar komt lager aan randen en in open plekken. In hoogte varieert het meestal van zeeniveau tot ongeveer 900mtr.

Voorkomen

Deze soort komt voor van zuidelijk Mexico door het Amazonebekken.

Voedsel

De Witnekkolibrie voedt zich met nectar bij de bloemen van hoge bomen, epifyten, struiken en Heliconia-planten. Hij eet ook insecten gevangen in de vlucht.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae
Geslacht: Florisuga
Soort: Florisuga mellivora

Ondersoorten

F.m. mellivora: van zuidelijk Mexico tot Bolivia en Brazilië, ook op Trinidad.
F.m. mellivora flabellifera: Tobago.

Onderwerpen #Apodiformes #Baltakaklis jakobinas #Beija flor azul de rabo branco #Beija-flor-azul-de-rabo-branco #Colibri jacobin #Colibrí nucablanc #Colibrí Nuquiblanco #Florisuga #Giacobino collobianco #Guatemala 2019 #Halsbandsjakobin #Hvidnakket Jacobin #Hvitnakkekolibri #kolibřík bělokrký #mesikolibri #Nektareczek błękitny #Örvös jakobinuskolibri #Trochilidae #Weißnackenkolibri #White necked Jacobin #White-necked Jacobin #Witnekkolibrie #Колибри якобин #Колибри-якобин #シロエリハチドリ