Witnekbaardkoekoek

Kenmerken

De Witnekbaardkoekoek wordt ongeveer 25cm groot. Hij is meestal glanzend zwart. Het heeft een breed wit voorhoofd, keel, bovenborst en het grootste deel van de buik. Een brede zwarte band scheidt de laatste twee en een zwarte streep loopt van de snavel naar de kroon en gaat door een donkerrood oog. Het wit van de keel strekt zich uit als een vrij brede lijn rond de nek. De onderste flanken zijn zwart-wit gestreept en de staart is zwart met smalle witte uiteinden tot aan de veren. De zeer grote snavel en de voeten zijn zwart.

Biotoop

Deze soort bewoont een grote verscheidenheid aan landschappen. Hij komt meestal voor in halfopen landschappen zoals secundair bos, de randen van primair bos, open bossen, savanne en open plekken. Hij komt ook voor in het interieur van tropisch groenblijvend, semi-groenblijvend bos.

Voorkomen

Hij komt voor in Mexico, Midden-Amerika, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela.

Voedsel

Het dieet bestaat voornamelijk uit insecten en omvat ook kleine ongewervelde dieren en sommige vruchten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Bucconidae
Geslacht: Notharchus
Soort: Notharchus hyperrhynchus

Ondersoorten

N.h. hyperrhynchus: van zuidelijk Mexico tot noordwestelijk Zuid-Amerika.
N.h. cryptoleucus: El Salvador en noordwestelijk Nicaragua.
N.h. paraensis: oostelijk Brazilië.

Onderwerpen #Barbacoll becgrós occidental #Bucconidae #Buco de Collar #Drzym białoszyi #Guatemala 2019 #Hvitpannedovenfugl #Macuru de testa branca #Macuru-de-testa-branca #Notharchus #Piciformes #Piumino collobianco #Tamatia à front blanc #Vithalsad trögfågel #Weißstirn Faulvogel #Weißstirn-Faulvogel #White-necked Puffbird #Witnekbaardkoekoek #Witnekbaardvogel