Witbuikzeearend

Kenmerken

De Witbuikzeearend heeft een witte kop, witte rug en een witte onderzijde. Verder hebben ze een donkere of leigrijze rug en vleugels. Tijdens de vlucht zijn de zwarte vluchtveren op de vleugels gemakkelijk te zien wanneer de vogel van onderaf wordt bekeken. De grote, zware snavel is loodkleurig blauwgrijs met een donkerdere punt. Zijn irissen zijn donkerbruin. De poten zijn geel of grijs, en hij heeft lange zwarte klauwen. De poten zijn niet bevederd. De seksen zijn vergelijkbaar. Mannetjes worden ca. 66 ​tot 80cm groot. Vrouwtjes zijn iets groter met ca. 80 tot 90cm in grootte. De spanwijdte varieert van 1,78 tot 2,2 meter.

Biotoop

Deze vogelsoort is watergebonden en leeft aan rivieren en aan de kust.

Voorkomen

Hij komt voor in India en Sri Lanka via Zuidoost-Azië tot Australië. De Witbuikzeearend is over het algemeen territoriaal, sommige vogels vormen permanente paren die het hele jaar door gebieden bewonen, terwijl anderen nomadisch zijn. De soort is monogaam, waarbij paren bij elkaar blijven totdat één van de vogels sterft, waarna de overlevende vogel snel een nieuwe partner zoekt. Dit kan ertoe leiden dat sommige nestplaatsen vele jaren continu worden bezet (één nest in Mallacoota was meer dan vijftig jaar bezet).

Voedsel

De witbuikzeearend is een opportunistische carnivoor en eet een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder aas. Hij vangt vaak een vis door laag over het water te vliegen en het in zijn klauwen te grijpen van het wateroppervlak.

Wetenschappelijk

Witbuikzeearend,white-bellied sea eagle,Haliaeetus leucogaster
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae
Geslacht: Haliaeetus
Soort: Haliaeetus leucogaster

Onderwerpen #Águia-marinha-de-barriga-branca #Aigle pêcheur à poitrine blanche #Aquila pescatrice panciabianca #Baltapilvis jūrinis erelis #Bielik białobrzuchy #Fehérhasú rétisas #hele-merikotkas #Hvidbrystet Havørn #Hvitbukhavørn #orel bělobřichý #Pigarg ventreblanc #Pigargo Oriental #Pygargue blagre #Sri Lanka 2018 #valkomerikotka #Vitbukad havsörn #Weißbauch-Seeadler #White-bellied Fish-Eagle #White-bellied Sea Eagle #Witbuikzeearend #Белобрюхий орлан #นกออก #シロハラウミワシ #白腹海雕