Witbuikchachalaca

Kenmerken

De Witbuikchachalaca wordt 43 tot 50cm groot. De kop, bovendelen en borst zijn bruin en de buik dof wit. De bruine staart is wit getipt. De blote donkere leisteenkleurige washuid omringt het oog.

Biotoop

Het leeft voornamelijk in moerasbos en moerassen met dik struikgewas en wordt ook aangetroffen in droog bos, weideranden en mangroven. Hij komt het meest voor op de Pacifische kustvlakte, maar in Guatemala varieert het zo hoog als ongeveer 1.500 mtr.

Voorkomen

De Witbuikchachalaca komt voor van het zuidoosten van Chiapas in het uiterste zuidwesten van Mexico via het zuiden van Guatemala, El Salvador en het zuiden van Honduras tot in het noordwesten van Nicaragua.

Voedsel

De Witbuikchachalaca foerageert in groepen van zes en soms meer vogels en blijft bijna altijd 6 tot 10 mtr in de vegetatie. Het dieet bestaat voornamelijk uit bessen en fruit, en hij voedt zich ook met bladeren, knoppen, bloemen en ongewervelde dieren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Galliformes
Familie: Cracidae
Geslacht: Ortalis
Soort: Ortalis leucogastra

Onderwerpen #Aracuã de barriga branca #Aracuã-de-barriga-branca #Baltapilvė čačalaka #čačalaka bělobřichá #Chachalaca Ventriblanca #Ciacialaca panciabianca #Cracidae #Czakalaka białobrzucha #Galliformes #Guatemala 2019 #Hvidbuget Chachalaca #Hvitbukhokko #Ortalide à ventre blanc #Ortalis #Txatxalaca ventreblanc #valgekõht tšatšalaka #valgekõht-tšatšalaka #valkovatsakaklattaja #Vitbukad chachalaca #Weißbauchguan #White bellied Chachalaca #White-bellied Chachalaca #Witbuikchachalaca #Белобрюхая чачалака #シロハラヒメシャクケイ