Witbuikamazilia

Kenmerken

De nominaat ondersoort van de Witbuikamazilia wordt ca. 8 tot 11cm groot. De bovenzijde van volwassenen zijn metallic brons tot bronsgroen, waarbij de rug meestal groener is dan de kruin en nek. De onderzijde is wit met metallic bronzy groen van de wangen tot de flanken. De staart is van metaalbrons, alle behalve het centrale paar veren hebben een brede paarsachtige bronzen of zwartachtige band aan het einde, en de buitenste twee veren hebben ook doffe bruingrijze uiteinden.

Biotoop

De Witbuikamazilia bewoont het bos en de bosranden van laagland groenblijvend en semi-loofbos. In hoogte varieert het van zeeniveau tot 1.600 mtr.

Voorkomen

Deze soort komt voor in Belize, Guatemala, Honduras, Mexico en Nicaragua.

Voedsel

Het belangrijkste dieet is nectar uit een breed scala aan bloeiende planten, en hij foerageert ook op insecten prooien in gebladerte.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae
Geslacht: Chlorestes
Soort: Chlorestes candida

Ondersoorten

C.c. genini: de Pacifische hellingen van zuidoostelijk Mexico.
C.c. candida: de Pacifische hellingen van zuidoostelijk Mexico tot Nicaragua.
C.c. pacifica: Yucatán (zuidoostelijk Mexico) en zuidelijk Guatemala.

Onderwerpen #Amazilia Cándida #Apodiformes #Ariane candide #Baltapilvė žalioji amazilija #Bronzekopfamazilie #Bronzfejű amazília #Chlorestes #Colibrí amazília càndid #Grøn Snebryst #Guatemala 2019 #kolibřík chiapaský #Mayakolibri #meksikontimanttikolibri #Smeraldo candido #Szmaragdzik kropkowany #Trochilidae #Vitbröstad smaragd #White-bellied Emerald #Witbuikamazilia #Бронзовоголовая амазилия #シロハラエメラルドハチドリ