Witbandsijs

Kenmerken

De Witbandsijs varieert in grootte van 9 tot 12cm. Mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun felgele onderzijde en grote witte vlekken in de staart (buitenste rectrices) en op de vleugels (de basis van de primaries). Ze variëren van effen zwart van de rug tot op de kruin.

Biotoop

Het maakt gebruik van bijna elke type biotoop met bomen of struiken, behalve dicht bos, en is algemeen en opvallend in veel gebieden, vaak in de buurt van huizen.

Voorkomen

Het leefgebied van de Witbandsijs strekt zich uit van de zuidwestelijke Verenigde Staten (nabij de kust, zo ver naar het noorden als het uiterste zuidwesten van Washington) tot Venezuela en Peru. Hij migreert van de koudere delen van zijn Amerikaanse bereik naar het zuiden.

Voedsel

Hij foerageert meestal op boomknoppen en onkruidzaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Fringillidae
Geslacht: Spinus
Soort: Spinus psaltria

Ondersoorten

S.p. hesperophila: de westelijke Verenigde Staten en noordwestelijk Mexico.
S.p. witti: Tres Marias (nabij westelijk Mexico).
S.p. psaltria: van de westelijk-centrale Verenigde Staten tot het zuidelijke deel van Centraal-Mexico.
S.p. jouyi: zuidoostelijk Mexico en noordwestelijk Belize.
S.p. colombiana: van zuidelijk Mexico tot Peru en Venezuela.

Onderwerpen #Cadernera menuda #Cardellino minore #Chardonneret mineur #čížek mexický #Czyż mały #Fringillidae #Guatemala 2019 #Jilguero Dominico #Kis aranypinty #Kleine Geelvink #Lesser Goldfinch #Mazais dadzītis #Meksikinis alksninukas #Mexicosisken #Mexikozeisig #Passeriformes #Pikkutikli #Pintassilgo pequeno #Pintassilgo-pequeno #Småstillits #Spinus #Väikesiisike #Witbandsijs #Мексиканский чиж #ヒメキンヒワ