Waterhaan

Kenmerken

Volwassen mannelijke Waterhanen worden 43cm groot. Ze hebben een voornamelijk zwart-grijs verenkleed met rode poten, rode snavel, een verlengd voorhoofd schild en hoorn. Jonge mannen zijn bleekgeel van kleur en worden donkerder naarmate ze ouder worden. Hun snavel is geel en hun poten zijn groen. Vrouwelijke vogels zijn kleiner en worden ca. 36cm groot. Ze zijn donkerbruin aan de bovenzijde en bleker op de onderzijde. Het verenkleed is gestreept en voorzien van donkere vlekken. De snavel is geel en de poten zijn groen. De donzige kuikens zijn zwart, net als bij alle rails.

Biotoop

Het zijn echte vogels van het moeras. Hun lichaam is er op gebouwd om tussen het riet te kunnen foerageren.

Voorkomen

De Waterhaan komt voor in heel Zuid-Azië, van India, Pakistan en Sri Lanka tot Zuid-China, Korea, Japan, de Filipijnen en Indonesië.

Voedsel

Deze vogels sonderen met hun snavel in modder of ondiep water, en nemen ook op zicht voedsel op. Ze eten voornamelijk insecten en kleine vissen en zaden. Ze foerageren op de grond. Waterhanen zijn behoorlijk geheimzinnig en schuw, en worden maar af en toe gezien.

Wetenschappelijk

Waterhaan,watercock,Gallicrex cinerea
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Gruiformes
Familie: Rallidae
Geslacht: Gallicrex
Soort: Gallicrex cinerea

Onderwerpen #chřástal rohatý #Gallineta Crestada #Gallorallo acquaiolo #Galo-d'água #Hanerikse #Kokosznik #kukkorääkkä #Polla crestada #Raguotoji vištelė #Râle à crête #Roodpootwaterhoen #sarviktait #Skjoldhøne #Sri Lanka 2018 #Tupprall #ūdensgailītis #Vízikakas #Wasserhahn #Watercock #Waterhaan #Рогатая камышница #ديك الماء #นกอีลุ้ม #ツルクイナ #董鸡