Vlekborsttroepiaal

Kenmerken

De Vlekborsttroepiaal wordt ca. 21cm groot. Bij de mannetjes is de kop, de nek, de onderste borststreek, de buik en de romp felgeel tot oranje van kleur. De keel is zwart en loopt over in druppels in het bovendeel van de borst. De rug, vleugels en staartveren zijn zwart, net als het gezicht en schouders. Het verenkleed vertoont ook een gele schouderstreep en witte strepen op de vleugels. De vrouwtjes zijn over het algemeen minder contrasterend en bleek van kleur. De iris is donkerbruin bij beide geslachten. De poten zijn grijsblauw. De licht gebogen snavel is zwart, de basis van de ondersnavel is grijs.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit subtropische of tropische droge bossen, subtropische of tropische vochtige laaglandbossen en zwaar aangetast voormalig bos.

Voorkomen

De Vlekborsttroepiaal komt alleen voor aan de Pacifische kant van Midden-Amerika. Een geïntroduceerde broedpopulatie leeft ook aan de Atlantische kust van Zuid-Florida. Het is inheems in Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico en Nicaragua.

Voedsel

Ze voeden zich met insecten en andere geleedpotigen, evenals fruit en nectar.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Icteridae
Geslacht: Icterus
Soort: Icterus pectoralis

Ondersoorten

I.p. carolynae: zuidwestelijk Mexico.
I.p. pectoralis: zuidoostelijk Mexico.
I.p. guttulatus: van zuidelijk Mexico tot Nicaragua.
I.p. espinachi: van zuidelijk Nicaragua tot noordwestelijk Costa Rica.

Onderwerpen #Cseppfoltos trupiál #Dėmėtakrūtis spalvingasis trupialas #Fläckbröstad trupial #Flekktrupial #Guatemala 2019 #Icteridae #Icterus #Kacyk plamisty #Oriole maculé #Oriolo pettomacchiato #Passeriformes #Pletbrystet Trupial #Raibkrūšu vālodze #Spot breasted Oriole #Spot-breasted Oriole #täplärintaturpiaali #Tropfentrupial #trupiál černoprsý #Turpial maculat #Turpial Pechipinto #Vlekborsttroepiaal #Пестрогрудый цветной трупиал #ムナフムクドリモドキ