Vleermuisvalk

Kenmerken

Het vrouwtje van de Vleermuisvalk is met een lengte van 30,5cm veel groter dan het 23cm lange mannetje. Volwassenen hebben een zwarte rug, kop en staart. De keel-, bovendeel van de borst- en nekzijden zijn roomwit, de onderzijde van de borst en buik zijn zwart, fijn gestreept wit en de dijen en onderbuik zijn oranje.

Biotoop

Deze kleine, donkere roofvogel bewoont open bossen en open plekken in het bos.

Voorkomen

De Vleermuisvalk is een standvogel in tropisch Mexico, Midden- en Zuid-Amerika, Trinidad.

Voedsel

Vleermuisvalken zitten opvallend op hoge, open zitplaatsen van waaruit ze luchtaanvallen op hun prooi realiseren. Ze jagen op vleermuizen, vogels, kleine knaagdieren en grote insecten zoals libellen. Het kleinere mannetje foerageert meer op insecten en het vrouwtje meer vogels en vleermuizen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae
Geslacht: Falco
Soort: Falco rufigularis

Ondersoorten

F.r. petoensis: van Mexico tot westelijk Ecuador.
F.r. rufigularis: van oostelijk Colombia via de Guyana's tot zuidelijk Brazilië en noordoostelijk Argentinië.
F.r. ophryophanes: van oostelijk Bolivia tot zuidelijk Brazilië, Paraguay en noordwestelijk Argentinië.

Onderwerpen #Bat Falcon #Cauré #Denevérsólyom #Falco dei pipistrelli #Falcó dels ratpenats #Faucon des chauves-souris #Fladdermusfalk #Flagermusfalk #Flaggermusfalk #Fledermausfalke #Guatemala 2019 #Halcón Murcielaguero #Halcón Negro Chico #nahkhiirepistrik #ostříž rudobřichý #pikkujalohaukka #Sokół białogardły #Taguato mbyju’i #Vakarinis sakalas #Vleermuisvalk #Вечерний сокол #コウモリハヤブサ