Violette sabelvleugel

Kenmerken

De Violette sabelvleugel wordt ca. 14 tot 15cm groot. De onderzijde en keel van het mannetje zijn donkerpaars. De witte stip achter de ogen valt duidelijk op van de groene kroon en het paarse oorgebied. De paarse hals en bovenzijde worden groenblauw op de bovenste staartveren. De staart is zwart-violet, waarbij de buitenste drie controleveren wit zijn. De paarse keel van het vrouwtje is omgeven door een stompe baard. Het heeft ook een witte stip achter de ogen, maar een groene kroon is mat in het oorgebied. De onderzijde is lichtgrijs en gespikkeld groen op de zijflanken. De onderstaartveren zijn groen. De binnenste staartveren zijn groenzwart, de buitenkant is zwartachtig met witte vlekken. De licht gebogen snavel en poten zijn in beide zwart.

Biotoop

Hij leeft meestal in het kreupelhout en de randen van bergbossen, vooral in zijdalen. Om voedsel te zoeken, verlaat hij soms de groenblijvende vochtige bossen en bezoekt het bewoonde gebieden, bananenplantages of secundaire vegetatie. Hij is te vinden op hoogtes tussen de 500 en 2400 meter.

Voorkomen

Deze soort heeft een groot verspreidingsgebied in de Midden-Amerikaanse landen Mexico, Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica en Panama.

Voedsel

Hij foerageert op nectar en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae
Geslacht: Campylopterus
Soort: Campylopterus hemileucurus

Ondersoorten

C.h. hemileucurus: van zuidelijk Mexico tot het zuidelijke deel van Centraal-Nicaragua.
C.h. hemileucurus mellitus: Costa Rica en westelijk Panama.

Onderwerpen #Apodiformes #Campylopterus #Guatemala 2019 #Trochilidae