Tropische koningstiran

Kenmerken

De Tropische koningstiran wordt ca. 18 tot 24cm groot. De kroon en nek zijn grijs. De zwarte teugels, die van de basis van de snavel naar het oog lopen, steken hier duidelijk uit. De keel is wit. De vacht en vleugels zijn grijsgroen. De onderkant is knalgeel. De staart is licht gevorkt en bruin.

Biotoop

Het leefgebied van de Tropische koningstiran is halfopen landschappen, die losjes bedekt zijn met bomen en struiken.

Voorkomen

Het broedgebied van de Tropische koningstiran strekt zich uit van het zuiden van Arizona en de Rio Grande-vallei in Texas over Midden-Amerika tot het centrale grondgebied van Argentinië en westelijk Peru. Tropische koningstiranen zijn ook te vinden in Trinidad en Tobago. De broedvogels in het uiterste noorden en zuiden van het verspreidingsgebied zijn trekvogels. Daarbuiten is het een standvogel.

Voedsel

Het zijn pure insecteneters die vaak op zoek gaan naar prooien vanaf zeer hoge zitstokken. De insecten worden meestal in de lucht gevangen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Tyrannus
Soort: Tyrannus melancholicus

Ondersoorten

T.m. satrapa: van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot noordelijk Colombia en noordelijk Venezuela en Trinidad.
T.m. despotes: noordoostelijk Brazilië.
T.m. melancholicus: van noordelijk Zuid-Amerika tot Centraal-Argentinië.

Onderwerpen #Atogrąžinis karališkasis tironas #Guatemala 2019 #Juan Caballero #livertäjätyranni #lõuna türanntikat #lõuna-türanntikat #Passeriformes #Re dei tiranni tropicale #Suiriri #Suiriri guasu #Suirirí real #Tirà melancòlic #Tirano Melancólico #Trauerkönigstyrann #Tropekongetyrann #Tropical Kingbird #Tropische Koningstiran #Tropisk Kongetyran #Tropisk kungstyrann #Tropu karaļputns #Trópusi királygébics #Tyran melancholijny #Tyran mélancolique #tyran tropický #Tyrannidae #Tyrannus #Траурный королевский тиранн #オリーブタイランチョウ