
Kenmerken
De Treurmaina is gemakkelijk te herkennen aan het bruinzwarte lichaam, de zwarte kop met zwarte kap en de kale gele vlek achter het oog. De snavel en poten zijn felgeel. Er is een witte vlek op de buitenste rand van de vleugels en de onderzijde van de vleugels is wit. De geslachten zijn gelijk en vogels worden meestal in paren gezien.
Biotoop
Deze veelvoorkomende zangvogel wordt meestal aangetroffen in open bossen, gecultiveerd landschap en rond steden.
Voorkomen
Het is een vogelsoort die inheems is in Azië met zijn oorspronkelijke thuisgebied dat zich uitstrekt van Iran, Pakistan, India, Nepal, Bhutan, Bangladesh en Sri Lanka; evenals Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Myanmar, naar Maleisië, Singapore, het schiereiland Thailand, Indo-China, Japan (zowel het vasteland van Japan als de Ryukyu-eilanden) en China.
Voedsel
Zoals de meeste spreeuwachtige is de Treurmaina omnivoor. Hij voedt zich met insecten, spinachtige, schaaldieren, reptielen, kleine zoogdieren, zaden, granen en fruit en weggegooid afval. Hij foerageert op het veld tussen het gras voor insecten, vooral voor sprinkhanen.
Wetenschappelijk
Treurmaina,Common Myna,Acridotheres tristis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Sturnidae
Geslacht: Acridotheres
Soort: Acridotheres tristis
Ondersoorten
A.t. tristis: van zuidelijk Kazachstan, Turkmenistan en oostelijk Iran tot zuidelijk China, Indochina, Malakka en zuidelijk India.
A.t. melanosternus: Sri Lanka.