Spitsstaartbronzemannetje

Kenmerken

Het Spitsstaartbronzemannetje wordt ongeveer 10 tot 11cm groot. Hij heeft een stompe grijze snavel en een lange zwarte puntige staart. De volwassenen is bruin aan de bovenzijde en op de borst, en lichter aan de onderzijde. De staart is wit. Er is enige variatie tussen de ondersoorten, maar de geslachten zijn bijna onmogelijk te onderscheiden in alle ondersoorten; mannen hebben een vollere kop en dikkere snavel.

Biotoop

Hij komt voor in open bos, grasland en struikgewas en kan foerageren op landbouwgrond.

Voorkomen

Het Spitsstaartbronzemannetje is een algemene broedvogel in variërend van Zuid-Azië tot Zuid-China Oost tot Taiwan en via Zuidoost-Azië Zuid tot Sumatra.

Voedsel

Het is een gezelschapsvogel die zich voornamelijk voedt met zaden, welke hij door in groepen door het struikgewas te bewegen en soms andere vogels vergezelt, zoals bijvoorbeeld de Gevlekte jungletimalia.

Wetenschappelijk

Spitsstaartbronzemannetje,White-rumped Munia,Lonchura striata
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Estrildidae
Geslacht: Lonchura
Soort: Lonchura striata

Ondersoorten

L.s. acuticauda: Nepal, Noord-India, Bangladesh tot Noord-Indochina
L.s. striata: in Midden- en Zuid-India en Sri Lanka
L.s. fumigata: Andamanen.
L.s. semistriata: Nicobaren
L.s. subsquamicollis: West-Maleisië tot zuiden van Indochina
L.s. swinhoei: Midden en Oost-China, Taiwan

Onderwerpen #Baltsprākles smailastīte #Capuchinho-de-sobre-branco #Capuchino Culiblanco #Capucin domino #Gestreept Bronzemannetje #Hegyesfarkú bronzpinty #Hvitgumpnonne #Maniquí carpó-blanc #Mniszka białorzytna #Munia groppabianca #panenka bronzová #pugal amadiin #Smailiauodegė munija #Spidshalet Bronzefinke #Spitsstaartbronzemannetje #Spitzschwanz Bronzemännchen #Sri Lanka 2018 #valkoperämanikki #Vitgumpmunia #White rumped Munia #Острохвостая амадина #นกกระติ๊ดตะโพกขาว #コシジロキンパラ #白腰文鸟