Smyrnaijsvogel

Kenmerken

Dit is een grote ijsvogelsoort welke ca. 27 tot 28cm groot wordt. Een volwassen vogel heeft een helderblauwe rug, vleugels en staart. Zijn kop, schouders, flanken en onderbuik zijn kastanjekleurig en de keel en borst zijn wit. De grote snavel en poten zijn felrood. Tijdens de vlucht zijn grote witte vlekken zichtbaar op de blauwe en zwarte vleugels. Sekssen zijn vergelijkbaar, maar jongeren zijn een saaiere versie van de volwassen vogels.

Biotoop

De Smyrnaijsvogel is een veel voorkomende soort in een verscheidenheid aan biotopen, meestal open land op de vlaktes met bomen, draden of andere zit plaatsen. Het bereik van de soort groeit en is zelfs waargenomen op 3000 mtr hoogte in de Himalaya.

Voorkomen

De Smyrnaijsvogel is wijd verspreid in Azië van het Sinaï-oosten via het Indiase subcontinent tot in de Filipijnen. Deze ijsvogelsoort is een standvogel over een groot deel van zijn bereik, hoewel sommige populaties korte migratie bewegingen kunnen maken.

Voedsel

Hij kan vaak ver van water worden gevonden waar hij foerageert op een breed scala aan prooien, waaronder kleine reptielen, amfibieën, krabben, kleine knaagdieren en zelfs vogels.

Wetenschappelijk

Smyrnaijsvogel,White-throated Kingfisher,Halcyon smyrnensis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Alcedinidae
Geslacht: Halcyon
Soort: Halcyon smyrnensis

Ondersoorten

H.S. smyrnensis: De nominaat, van Zuid-Turkije tot het noordoosten van Egypte, Irak en het noordwesten van India.
H.S. fokiensis: Zuid-China en Taiwan.
H.S. fusca: West-India en Sri Lanka.
H.S. gularis: Filipijnen
H.S. perpulchra: India, Bhutan, Malakka en het westen van Java.
H.S. saturatior: Andamaneilanden.

Onderwerpen #Alció d'Esmirna #Alción de Esmirna #Baltkrūšu dzenītis #Barna halkapó #Braunliest #Guarda rios de papo branco #İzmir yalıçapkını #Izmirski gozdomec #Kastanjeisfugl #ledňáček hnědohlavý #Martin pescatore di Smirne #Martin-chasseur de Smyrne #Raudonsnapis halcionas #ruske-safiirlind #Smyrnaijsvogel #Smyrnaisfugl #Smyrnakungsfiskare #smyrnankalastaja #Sri Lanka 2018 #White-throated Kingfisher #Łowiec krasnodzioby #Σμυρναλκυόνη #Белогръдо земеродно рибарче #Красноносый зимородок #לבן חזה #صياد السمك أبيض الصدر رفراف أبيض الصدر #ماهی‌خورک سینه‌سفید #นกกะเต็นอกขาว #アオショウビン #白胸翡翠