Serendipdwergooruil

Kenmerken

De Serendipdwergooruil is de meest recent ontdekte vogel van Sri Lanka. Hij werd oorspronkelijk gevonden door zijn onbekende roep in het Kitulgala regenwoud door de prominente Sri Lankaanse ornitholoog Deepal Warakagoda. Zes jaar later werd hij eindelijk op 23 januari 2001 in Sinharaja gezien en formeel beschreven als een soort nieuw in de wetenschap in 2004. Het is de eerste nieuwe vogel die sinds 1868 in Sri Lanka is ontdekt. Het is de 24e (volgens sommige autoriteiten de 27e) endemische vogelsoort voor Sri Lanka.

Biotoop

Het leefgebied van de Serendipdwergooruil bevindt zich in de zuidelijke regenwouden van Sri Lanka. Deze soort heeft een zeer kleine populatie, waarvan er eind januari 2006 slechts 80 bekend waren. De locaties wij ze vermoedelijk broeden bevinden zich in vijf beschermde gebieden in Sri Lanka.

Voorkomen

In tegenstelling tot de andere twee soorten dwerguilen in Sri Lanka, de Indian Scops Owl (Otus bakkamoena) en de Oriental Scops Owl (Otus sunia), heeft hij geen oorbospluimen en is de schijf op het gezicht maar zwak aanwezig. De algemene kleur van deze 16,5cm grote uil is roodbruin met lichtere onderzijde, in zijn geheel fijn gevlekt met fijne zwarte tekening. De iris is geel (meer oranjeachtig bij mannen) en de poten hebben een bleke vlezige kleur. De klauwen en snavel hebben een bleke ivoorkleur, en ze hebben een korte staart.

Voedsel

Zoals de meeste uilen, is het strikt een nacht jager en jaagt hij op insecten zoals kevers en motten, dicht bij de grond.

Wetenschappelijk

Serendipdwergooruil,Serendib Scops Owl,Otus thilohoffmanni
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Strigiformes
Familie: Strigidae
Geslacht: Otus
Soort: Otus thilohoffmanni

Onderwerpen #Assiolo di Serendib #Autillo de Serendib #Petit duc de Serendib #Serendib Scops Owl #Serendibugle #Serendipdwergooruil #Serendub-Kreischeule #Sri Lanka 2018 #Sri Lanka dværghornugleSri Lankadvärguv #Sri Lanka-dværghornugle #Syczek cejloński #Szerenádozó füleskuvik #Xot de Sri Lanka #Цейлонская совка