Schubborstkolibrie

Kenmerken

De Schubborstkolibrie wordt ca. 11,5 tot 12,5cm groot. De korte, rechte snavel wordt ongeveer 18 millimeter lang. Mannetjes en vrouwtjes lijken erg op elkaar. Het gezicht, de hals en de borst zijn gemarmerd in het groen. Achter de ogen heeft de kolibrie een vrij onopvallende witte vlek. De donkere kaneelkleurige buik is aan de zijkanten groen gespikkeld. De brede, rechthoekige staart is zwartgroen met een witte rand. Kroon, hals en bovenkant glinsteren groengrijs. De zwarte buitenste staartveren met witte uiteinden zijn te herkennen zodra de vogel zijn staart spreidt.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit subtropisch of tropisch vochtig laaglandbos en zwaar aangetast voormalig bos. Deze vogel leeft het liefst in vochtig maagdenpalmbos.

Voorkomen

De soort komt voor in Belize, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua en Panama.

Voedsel

De Schubborstkolibrie houdt ervan om bloemen te onderzoeken voor nectar en insecten te vangen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae
Geslacht: Phaeochroa
Soort: Phaeochroa cuvierii

Ondersoorten

P.c. roberti: van zuidoostelijk Mexico tot noordoostelijk Costa Rica.
P.c. maculicauda: de Pacifische hellingen van Costa Rica.
P.c. furvescens: de Pacifische hellingen van westelijk Panama.
P.c. saturatior: Coiba (Panama).
P.c. cuvierii: oostelijk en centraal Panama.
P.c. berlepschi: noordelijk Colombia.

Onderwerpen #Apodiformes #Colibrí de Cuvier #Colibri de Cuvier #Colibrì pettosquamato #Cuviers sabelvinge #Cuviers Skælbryst #Guatemala 2019 #kolibřík skvrnitoprsý #Phaeochroa #Pikkelyesmellű kolibri #Scaly breasted Hummingbird #Scaly-breasted Hummingbird #Schubborstkolibrie #Schuppenbrustkolibri #Skjellbrystkolibri #suomukolibri #Trochilidae #žvynuotakrūtis kardasparnis kolibris #Łuskowiaczek #Чешуйчатогрудый колибри #セイガイハチドリ