Roodstaartglansvogel

Kenmerken

Net als andere Jacamars zijn het elegante, felgekleurde vogels met lange snavels en lange staarten. De Roodstaartglansvogel wordt meestal 25cm groot met een 5cm lange zwarte snavel. De ondersoort G. r. brevirostris heeft een kortere snavel. De Roodstaartglansvogel is metaalgroen van boven en de onderzijde is voornamelijk oranje, inclusief de onderstaart, maar er is een groene borstband. Geslachten verschillen in die zin dat het mannetje een witte keel heeft en het vrouwtje een beige keel.

Biotoop

Het biotoop bestaat uit droge of vochtige bossen en struikgewas.

Voorkomen

De Roodstaartglansvogel broedt in de tropische bossen in het zuiden van Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika tot in het zuiden van Brazilië en Ecuador.

Voedsel

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit grote insecten, zoals vlinders, bijen, vliegende mieren en libellen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Galbulidae
Geslacht: Galbula
Soort: Galbula ruficauda

Ondersoorten

G.r. melanogenia: van zuidelijk Mexico tot westelijk Ecuador.
G.r. ruficauda: centraal Colombia, Venezuela, de Guyana's, noordelijk Brazilië en Trinidad en Tobago.
G.r. pallens: noordelijk Colombia.
G.r. brevirostris: noordoostelijk Colombia en noordwestelijk Venezuela.
G.r. rufoviridis: centraal en zuidelijk Brazilië, noordelijk Bolivia, Paraguay en noordoostelijk Argentinië.
G.r. heterogyna: oostelijk Bolivia en zuidwestelijk Brazilië.

Onderwerpen #Ariramba de cauda ruiva #Ariramba-de-cauda-ruiva #Galbula #Galbulidae #Guatemala 2019 #Jacamar à queue rousse #Jacamar codarossiccia #Jacamar cua roig #Jacamar cua-roig #Jacamara #Jacamará Colirrufo #leskovec neotropický #Piciformes #punasaba läiklind #punasaba-läiklind #Rödstjärtad jakamar #Roodstaartglansvogel #Rotschwanz Glanzvogel #Rotschwanz-Glanzvogel #Rufous tailed Jacamar #Rufous-tailed Jacamar #ruostepyrstöjakamari #Rusthalejakamar #Rusvauodegė žakamara #Rødhalet Jacamar #Vörösfarkú jakamár #Złotopiór rudosterny #Краснохвостая якамара #アカオキリハシ