Roodstaartamazilia

Kenmerken

De Roodstaartamazilia wordt 9 tot 11cm groot en weegt ongeveer 5 gram. Het volwassen mannetje van de nominaat ondersoort heeft een groene kop en bovendelen met uitzondering van kastanjebruine lores en bovenstaartveren. De staart is meestal kastanjebruin. De keel, bovendeel van de borst en zijkanten zijn groen, de keelveren hebben soms dunne witte randen die een geschulpt effect geven. Het onderste deel van de borst is grijs, de buik wit en de onderstaart is kastanjebruin. De ondersnavel is rood met een zwarte punt.

Biotoop

Dit is een algemene soort en leeft in het open veld, aan de oevers van rivieren, bossen, struikgewas, aan de oevers van de jungle, koffieplantages en tuinen met hoogteniveaus tot 1850 meter.

Voorkomen

Deze soort komt voor van oost-centraal Mexico via Midden-Amerika en Colombia naar Ecuador en Venezuela.

Voedsel

Zoals de meeste kolibries voedt de Roodstaartamazilia zich met nectar en kleine insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae
Geslacht: Amazilia
Soort: Amazilia tzacatl

Ondersoorten

A.t. tzacatl: van het oostelijke deel van Centraal-Mexico tot centraal Panama.
A.t. handleyi: Isla Escudo de Veraguas (nabij noordwestelijk Panama).
A.t. fuscicaudata: noordelijk Colombia en westelijk Venezuela.
A.t. brehmi: Nariño (zuidwestelijk Colombia).
A.t. jucunda: westelijk Colombia en westelijk Ecuador.

Onderwerpen #Amazilia #Amazilia Tzacatl #Apodiformes #Ariane à ventre gris #Braunschwanzamazilie #Brunhalet Amazilie #Colibrí amazília Tzacatl #Colibrì codarossiccia #Guatemala 2019 #kolibřík rezavoocasý #Roodstaartamazilia #Roststjärtad kolibri #Rozsdásfarkú amazília #Rufous tailed Hummingbird #Rufous-tailed Hummingbird #ruostepyrstökolibri #Rusthalekolibri #Rusvauodegė amazilija #Szmaragdzik brązowosterny #Trochilidae #Коричневохвоетая амазилия #ハイバラエメラルドハチドリ