Roodborststekelstaart

Kenmerken

De Roodborststekelstaart wordt ca. 13 tot 16cm groot. Het verenkleed is roestbruin. De kop en nek zijn donkergrijs. De kin en bovenste keel zijn leisteenkleurig, iriserend met wit, terwijl het onderste deel van de keel in wezen leisteenkleurig is. Het bovendeel van de borst is rood, terwijl de onderzijde en buik muisgrijs gevlekt zijn. De flanken zijn lichtbruin, de staart is hazelnootkleurig. De geslachten zijn vergelijkbaar.

Biotoop

De natuurlijke biotopen bestaan uit subtropische of tropische vochtige laaglandbossen en zwaar aangetast voormalig bos.

Voorkomen

Deze soort komt voor in Belize, El Salvador, Guatemala, Honduras en Mexico.

Voedsel

Het is een insecteneter.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Furnariidae
Geslacht: Synallaxis
Soort: Synallaxis erythrothorax

Ondersoorten

S.e. furtiva: zuidoostelijk Mexico.
S.e. erythrothorax: van Yucatán (zuidoostelijk Mexico) tot noordwestelijk Honduras.
S.e. pacifica: zuidwestelijk Mexico tot El Salvador.

Onderwerpen #Codaspino pettorossiccio #Cuaespinós de pit rogenc #Furnariidae #Guatemala 2019 #Ogończyk meksykański #ostrochvostka rezavoprsá #Passeriformes #Pijuí Centroamericano #punarintaorneero #Roodborststekelstaart #Rotbrust Dickichtschlüpfer #Rotbrust-Dickichtschlüpfer #Rufous breasted Spinetail #Rufous-breasted Spinetail #Rustbryststifthale #Rusvakrūtis dygliauodegis krosnius #Synallaxe à poitrine rousse #Synallaxis #Yucatanbränslesamlare #Yucatántrådhale #Рыжегрудый иглохвостый печник #ムネアカオナガカマドドリ