Rode tiran

Kenmerken

De Rode Tiran wordt ca. 13 tot 14cm groot. Het mannetje is knal rood. De gekuifde kruin, kin, keel en de buik en borst zijn helder rood gekleurd. De oorstreek is zwart en vormt een masker rond het oog. Verder zijn de vleugels, rug, stuit en staart roetzwart. De iris is donker en de poten en snavel zijn ook zwart. Het vrouwtje verschilt enorm van het mannetje.

Biotoop

Het leefgebied bestaat uit afwisselend, half open landschap vaak in de nabijheid van water, zoals terreinen met struikgewas, cerrado, savanne, naaldbos in laagland en agrarisch gebied. De vogel komt voor tot op 3050 m boven de zeespiegel.

Voorkomen

Hun verspreidingsgebied omvat bijna heel Mexico, dat zich uitstrekt naar het noorden naar het zuidwesten van de Verenigde Staten en naar het zuiden tot verspreide delen van Midden-Amerika en delen van noordwestelijk en centraal Zuid-Amerika. Het broedgebied strekt zich uit tot in het noorden van Canada. Noord-Amerikaanse populaties zijn over het algemeen resident en migreren alleen aan de rand van het broedgebied. Zuid-Amerikaanse populaties, vooral die het zuiden, kunnen lange migraties maken naar de meest noordelijke delen van het Braziliaanse Amazonegebied.

Voedsel

De Rode tiran voedt zich meestal met insecten zoals vliegen, sprinkhanen en kevers, gevangen vanuit vlucht.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Pyrocephalus
Soort: Pyrocephalus obscurus

Ondersoorten

P.o. flammeus: de ZW-Verenigde Staten en NW-Mexico.
P.o. mexicanus: de ZC-Verenigde Staten en C- en Z-Mexico.
P.o. rubinus blatteus: van ZO-Mexico tot Honduras.
P.o. pinicola: Nicaragua.
P.o. saturatus: NO-Colombia, Venezuela, Guyana en N-Brazilië.
P.o. piurae: W-Colombia, W-Ecuador en NW-Peru.
P.o. ardens: NC-Peru.
P.o. obscurus: Lima (W-Peru).
P.r. cocachacrae: ZW-Peru en N-Chili.

Onderwerpen #Guatemala 2019 #Moucherolle de Gould #Passeriformes #Pyrocephalus #Rode Tiran #Tyrannidae #Vermilion Flycatcher #Огненный мухоед