Robijnkeelkolibrie

Kenmerken

De Robijnkeelkolibrie wordt 7 tot 9cm groot en heeft een spanwijdte van 8 tot 11cm, de mannetjes wegen gemiddeld 3,4gr. Volwassenen zijn metaalgroen van boven en grijsachtig wit van onder, met bijna zwarte vleugels. Hun snavel wordt maximaal 2cm lang, en is recht en erg slank. Zoals bij alle kolibries zijn de tenen en poten van deze soort vrij klein, met een middelste teen van ongeveer 0,6cm. De robijnkeelkolibrie kan alleen schuifelen als hij langs een tak wil bewegen, hoewel hij wel met zijn pootjes aan zijn kop en nek kan krabben. Het volwassen mannetje heeft een keelvlek van iriserend robijnrood omzoomd met fluweelachtig zwart aan de bovenrand en een gevorkte zwarte staart met een vage violette glans. De rode irisering is zeer directioneel en lijkt vanuit vele hoeken dof zwart. Het vrouwtje heeft een ingekerfde staart met buitenste veren gestreept in groen, zwart en wit en een witte keel die effen of licht gemarkeerd kan zijn met vage strepen of stippels. Mannetjes zijn kleiner dan vrouwtjes en hebben iets kortere snavels.

Biotoop

Ze leven in loof- en dennenbossen en bosranden, boomgaarden en tuinen.

Voorkomen

Het broedbiotoop bevindt zich in het grootste deel van de oostelijke Verenigde Staten en zuid-centraal en zuidoostelijk Canada. Van alle kolibries in de Verenigde Staten heeft deze soort het grootste broedgebied. De Robijnkeelkolibrie is een migrerende soort en brengt het grootste deel van de winter door in Florida, Zuid-Mexico en Midden-Amerika, zo ver naar het zuiden als het uiterste westen van Panama, en West-Indië.

Voedsel

Nectar van bloemen en bloeiende bomen, evenals kleine insecten en spinnen, zijn het belangrijkste voedsel. Hoewel het bekend is dat kolibries zich voeden met nectar, zijn kleine geleedpotigen een belangrijk bron van eiwitten, mineralen en vitamines in het dieet van volwassen kolibries.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae
Geslacht: Archilochus
Soort: Archilochus colubris

Onderwerpen #Beija flor de pescoço vermelho #Beija-flor-de-pescoço-vermelho #Colibri à gorge rubis #Colibrì golarubino #Colibrí Gorgirrubí #Colibrí gorja robí #Colibrí gorja-robí #Guatemala 2019 #Koliberek rubinobrody #kolibřík rubínohrdlý #Paprastasis archilochas #Robijnkeelkolibrie #Robijnkeeltje #rubiinikurkkukolibri #rubiinkurk koolibri #rubiinkurk-koolibri #Rubinkehlkolibri #Rubinkolibri #Rubinstrube #Rubinstrupekolibri #Ruby throated Hummingbird #Ruby-throated Hummingbird #Sarkanrīkles kolibri #Tüzestorkú kolibri #Обыкновенный архилохус #ノドアカハチドリ