Rivoli’s kolibrie

Kenmerken

Rivoli's kolibrie wordt ca. 11 tot 14cm groot, mannetjes zijn meestal iets groter dan de vvrouwtjes. Hij heeft een spanwijdte van 18 centimeter. Van de kolibries die in de Verenigde Staten worden waargenomen, is Rivoli's kolibrie een van de twee grootste soorten, die in grootte alleen wordt geëvenaard door de Blauwkeelberggem. De zwarte snavel is lang en recht tot licht gebogen. Beide geslachten zien er erg donker uit, tenzij de zon de irisering van het verenkleed omzet in schitterende kleuren. Het volwassen mannetje is groen-brons dorsaal en wordt meer gebronsd op de zwartpuntige staart. De kroon is violet, de keel is helder blauwgroen en de rest van het hoofd zwart, afgezien van een witte vlek achter het oog. De borst is groen-brons en de buik grijsachtig. Het vrouwtje is bronsgroen dorsaal en heeft een doffe grijze ventrale kleur. Er zit een witte streep achter haar oog. Onvolwassen vogels zijn als het vrouwtje, maar donkerder en bruiner.

Biotoop

Hij bewoont het binnenland, de randen en open plekken van dennen-eikenbos en nevelwoud van ongeveer 1.500 mtr tot aan de boomlijn, evenals meer open secundair bos en enkele graslanden.

Voorkomen

Rivoli's kolibrie broedt in bergen van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot Honduras en Nicaragua.

Voedsel

Rivoli's kolibrie voedt zich met nectar van een grote verscheidenheid aan bloeiende planten waarvan de samenstelling varieert per seizoen, hoogte en breedtegraad. Daarnaast eten ze insecten welke ze in de vlucht vangen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae
Geslacht: Eugenes
Soort: Eugenes fulgens

Ondersoorten

E.f. fulgens: zuidwestelijke Verenigde Staten tot Honduras en Nicaragua.
E.f. spectabilis: van Costa Rica tot westelijk Panama.

Onderwerpen #Ametyścik #Apodiformes #Colibri de Rivoli #Colibrí magnífic #Colibrì magnificente #Colibrí Magnífico #Didingasis kolibris #Eugenes #Greznais kolibri #Guatemala 2019 #huppukolibri #kolibřík skvostný #Purpurissekolibri #Purpurisset Kolibri #Rivoli's Hummingbird #Rivoli's Kolibrie #Rivolikolibri #Trochilidae #Tündöklő kolibri #Violettkron Brilliantkolibri #Violettkron-Brilliantkolibri #Колибри герцог #Колибри-герцог #アオノドハチドリ