Purperstuithoningzuiger

Kenmerken

Purperstuithoningzuiger zijn klein met minder dan 10cm grootte. Ze hebben middellange dunne, naar beneden gebogen snavels en buisvormige tongen met borstelvormige uiteinden, beide aangepast op het foerageren op nectar. De mannetjes hebben een donkere kastanjebruine bovenzijde met een blauwgroene kroon die in sommige hoeken glinstert, een heldergroene schoudervlek en een violet / paarse stuit die meestal verborgen is onder de vleugels. De onderzijde is witachtig met een donkere keel, kastanjebruine borstband en een paars / violette vlek in de keel die zichtbaar is in sommige hoeken. De iris is over het algemeen roodachtig van kleur.

Biotoop

Net als andere honingzuigers zijn ze klein van formaat en voeden ze zich voornamelijk met nectar, maar nemen soms insecten, vooral als ze de jongen in het nest voeren.

Voorkomen

De Purperstuithoningzuiger is een honingzuiger endemisch voor het Indiase subcontinent.

Voedsel

Zoals andere honingzuigers leven ze voornamelijk van nectar.

Wetenschappelijk

Purperstuithoningzuiger,Purple-rumped sunbird,Leptocoma zeylonica
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Superfamilie: Passeroidea
Familie: Nectariniidae
Geslacht: Leptocoma
Soort: Leptocoma zeylonica

Ondersoorten

L.z. flaviventris: India en Bangladesh.
L.z. zeylonica: Sri Lanka.

Onderwerpen #Ceyloni nektármadár #Ceylonnektarvogel #cudonektarnik żółtobrzuchy #Indisk Solfugl #Nettarinia groppaviola #pihamedestäjä #Purperstuithoningzuiger #Purple-rumped Sunbird #Purpurgumpsolfugl #Souimanga à croupion pourpre #Sri Lanka 2018 #šrilankinė leptokoma #strdimil srílanský #Suimanga Cingalés #Suimanga de carpó porpra #Violettgumpad solfågel #Лимонная нектарница #クリセタイヨウチョウ #紫腰花蜜鸟