Pluchekapboomklever

Kenmerken

De Pluchekapboomklever heeft de typische boomklever-vorm, korte staart en krachtige snavel en krachtige poten. Hij wordt ca. 12,5cm groot. Hij is violetblauw aan de bovenzijde, met lavendelkleurige wangen, beige onderzijde, gele ogen en een witachtige keel. De iris is duidelijk wit en geel. De snavel is rood en er is een zwarte vlek op het voorhoofd. Volwassen mannen kunnen t.o.v. de vrouwtjes uit elkaar worden gehouden door de zwarte superciliaire streep die boven het oog en over het hoofd loopt, richting de nek. Vrouwtjes missen het supercilium en hebben een warmere kleur aan de onderzijde.

Biotoop

Ze leven in bossen met een goede boombedekking en worden vaak samen met andere soorten gevonden in foeragerende koppels van gemengde soorten.

Voorkomen

Hij wordt aangetroffen in Zuid-Azië uit Nepal, India, Sri Lanka en Bangladesh van oost naar zuid China en Indonesië.

Voedsel

Net als andere boomklevers foerageert hij op insecten in de schors van bomen.

Wetenschappelijk

Pluchekapboomklever,Velvet-fronted Nuthatch,Sitta frontalis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Sittidae
Geslacht: Sitta
Soort: Sitta frontalis

Ondersoorten

S.f. frontalis: Midden-Himalayagebied en India tot Indochina
S.f. saturatior: Schiereiland Malakka, Noord-Sumatra en omliggende eilanden
S.f. corallipes: Borneo, heeft rode poten
S.f. palawana: Palawan, Filipijnen
S.f. velata: Zuid-Sumatra en Java

Onderwerpen #Bársonyhomlokú csuszka #brhlík červenozobý #Fluweelvoorhoofdboomklever #Fløjlspandet Spætmejse #Juodakaktis bukutis #Kowalik krasnodzioby #mustaotsanakkeli #Pica soques bec roig #Picchio muratore vellutato #Pluchekapboomklever #punanokk puukoristaja #Rödnäbbad nötväcka #Rødnebbspettmeis #Samtstirnkleiber #Sittelle veloutée #Sri Lanka 2018 #Trepador Piquirrojo #Velvet fronted Nuthatch #Чернолобый поползень #นกไต่ไม้หน้าผากกำมะหยี่ #ビロウドゴジュウカラ #绒额䴓