Pauraque

Kenmerken

De Pauraque, een middelgrote nachtzwaluw, wordt ca. 22 tot 28cm groot en kent twee kleurvormen, waarbij het verenkleed grijsbruin of roestbruin is. Hij heeft een lange staart en heeft brede afgeronde vleugels. De lichtbruine oogring contrasteren met de roodachtige zijdes van de kop. De volwassen mannelijke Pauraque heeft een witte band bij de vleugelpunten en de buitenste staartveren zijn voornamelijk wit. De vleugelband van het vrouwtje is smaller en het wit in de buitenste staart is minder aanwezig.

Biotoop

De soort komt voor in open bos-/grasland biotopen, maar ook struikgewas en akkers. Als hij wordt gestoord, zal hij soms wegrennen in plaats van vliegen, en hij rust vaak op wegen en sporen. Over het algemeen geeft het de voorkeur aan gemengde biotopen die dichtbegroeide schuilplaatsen biedt - idealiter bos - voor de dag, evenals open landschap - en zelfs rivieren of wetlands - om 's nachts te jagen.

Voorkomen

Het broedgebied van de Pauraque strekt zich uit van het zuiden van Texas tot het lagere Paraná-riviergebied. De meeste populaties zijn het hele jaar door standvogels, hoewel de Amerikaanse ondersoort (N. a. merrilli) in het oosten van Mexico kan overwinteren.

Voedsel

Net als zijn verwanten voedt het zich met insecten die tijdens de vlucht worden gevangen, meestal door te vliegen vanaf een lage zitplek, maar ook door over open grond te foerageren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Caprimulgiformes
Familie: Caprimulgidae
Geslacht: Nyctidromus
Soort: Nyctidromus albicollis

Ondersoorten

N.a. insularis: Três Marias (nabij westelijk Mexico).
N.a. merrilli: zuidelijk Texas en noordoostelijk Mexico.
N.a. yucatanensis: van westelijk en oostelijk Mexico (inclusief Yucatán) tot centraal Guatemala.
N.a. intercedens: van zuidelijk Guatemala tot westelijk Panama.
N.a. gilvus: centraal en oostelijk Panama en noordelijk Colombia.
N.a. albicollis: oostelijk Colombia en Venezuela via de Guyana's en Brazilië.
N.a. derbyanus: Bolivia, centraal en zuidelijk Brazilië, Paraguay en noordoostelijk Argentinië.

Onderwerpen #Azteknattskärra #Bacurau #Baltakaklis lėlys #Caprimulgidae #Caprimulgiformes #Chotacabras Pauraque #Curiango #Enganyapastors pauraque #Engoulevent pauraqué #Guatemala 2019 #kauluskehrääjä #Kurjangó #lelek šedočelý #Lelkowiec białoszyi #Luirivevu #Nyctidromus #paurake öösorr #paurake-öösorr #Paurakve #Pauraque #Pauraquenachtschwalbe #Pauraquenattravn #Spraglet Natravn #Козодой пораке #Козодой-пораке #オオヨタカ