Ooievaarsbekijsvogel

Kenmerken

De Ooievaarsbekijsvogel is een zeer grote ijsvogelsoort, welke 35 cm groot wordt. Volwassen vogels hebben een groene rug, blauwe vleugels, blauwe staart en een olijfbruine kop. De onderzijde en nek zijn vaal geel. De zeer grote snavel en poten zijn felrood. Seksen zijn vergelijkbaar.

Biotoop

De Ooievaarsbekijsvogel leeft in een verscheidenheid aan goed beboste biotopen in de buurt van meren, rivieren of kusten. Hij zit vaak stil observerend op zoek naar voedsel, en is ondanks zijn grootte vaak onopvallend. Hij is enorm territoriaal en zal arenden en andere grote roofdieren wegjagen.

Voorkomen

Deze soort is wijd maar dun verspreid in het tropische Indiase subcontinent en Zuidoost-Azië, van India tot Indonesië.

Voedsel

Deze soort jaagt op vissen, kikkers, krabben, knaagdieren en jonge vogels.

Wetenschappelijk

Ooievaarsbekijsvogel,Stork-billed Kingfisher,Pelargopsis capensis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Alcedinidae
Geslacht: Pelargopsis
Soort: Pelargopsis capensis

Ondersoorten

P.c. capensis: van Nepal via India tot Sri Lanka.
P.c. osmastoni: de Andamanen.
P.c. intermedia: de Nicobaren.
P.c. burmanica: van Myanmar tot Indochina noordelijk Malakka.
P.c. malaccensis: centraal en zuidelijk Malakka, Riau en Lingga.
P.c. cyanopteryx: Sumatra, Banka en Billiton.
P.c. simalurensis: Simeulue.
P.c. sodalis: Pulau Banyak, Nias, Batu en de Mentawai-eilanden.
P.c. innominata: Borneo.
P.c. javana: Java.
P.c. floresiana: van Bali tot Flores.
P.c. gouldi: de noordelijke Filipijnen.
P.c. gigantea: de centrale en zuidelijke Filipijnen.

Onderwerpen #Alció bec de cigonya #Alción Picocigüeña #Blåvinget Storkenæbsisfugl #Gandrasnapis pelargopsis #Gólyacsőrű halción #jõgi safiirlind #ledňáček gurial #Martin pescatore becco di cicogna #Martin-chasseur gurial #Ooievaarsbekijsvogel #Ooievaarssnavel #Sri Lanka 2018 #Storchschnabelliest #Stork billed Kingfisher #Storkenebbisfugl #Storknäbbskungsfiskare #sulttaanikalastaja #Łowiec niebieskoskrzydły #Аистоклювый гуриал #นกกะเต็นใหญ่ธรรมดา #コウハシショウビン #鹳嘴翡翠