Mongoolse plevier

Kenmerken

De Mongoolse plevier is een plompe en langbenige vogel met een opvallende lange snavel. Mannetjes in broedkleed hebben een grijze rug en witte onderzijde. De borst, het voorhoofd en de nek zijn kastanjekleurig en hij heeft een zwart oogmasker. Het vrouwtje is valer van kleur. Het winterkleed en jonge vogels missen de kastanje kleur. De poten zijn donker en de snavel is zwart. In alle verenkleden lijkt deze soort erg op de Woestijnplevier, het enige verschil is dat deze laatste groter is.

Biotoop

Het is een vogel van de kale vlaktes zoals aan de kust en in de bergen boven de boomgrens.

Voorkomen

Hij broedt boven de boomgrens in de Himalaya en tevens verdeeld over de kale kustvlaktes in het noordoosten van Siberië. Deze soort migreert na het broedseizoen en overwintert op de zandstranden in Oost-Afrika, Zuid-Azië en Australië. Het is een zeer zeldzame zwerver in West-Europa.

Voedsel

De Mongoolse plevier foerageert op insecten, schaaldieren en ringwormen, die worden verkregen door een ren-en-pauze-techniek, in plaats van de constante sondering van sommige andere waadvogel soorten.

Wetenschappelijk

Mongoolse plevier,Lesser sand plover,Charadrius mongolus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Charadriidae
Geslacht: Charadrius
Soort: Charadrius mongolus

Ondersoorten

C.m. pamirensis: de bergen van Kirgizië en Tadzjikistan tot het westelijke deel van Centraal-China.
C.m. atrifrons: de centrale en oostelijke Himalaya tot zuidelijk Tibet.
C.m. schaeferi: van oostelijk Tibet tot zuidelijk Mongolië.
C.m. mongolus: zuidoostelijk Siberië.
C.m. stegmanni: noordoostelijk Siberië.

Onderwerpen #Borrelho-mongol #Chorlitejo Mongol Chico #Corriere mongolo #Corriol mongol #Gravelot mongol #Hjarðlóa #kulík menší #Lesser Sand Plover #mägitüll #Moğol cılıbıtı #Mongolenregenpfeifer #Mongolian Plover #Mongolijas tārtiņš #Mongolinis kirlikas #Mongollo #Mongolpipare #Mongolsk Præstekrave #Mongolski deževnik #Mongoolse Plevier #Mongoolse strandkiewiet #Píllara mongola #Pluvier de Mongolie #Sieweczka mongolska #Sri Lanka 2018 #Tibeti lile #ylänkötylli #Монгольский зуек #חופמי מונגולי #سلیم شنی کوچک #قطقاط الرمل صغير زقزاق الرمل الصغير #นกหัวโตทรายเล็ก #ትንሹ የአሽዋ ኩሊሊት #メダイチドリ #蒙古沙鸻