Mexicaanse berghoningkruiper

Kenmerken

De Mexicaanse berghoningkruiper bereikt een grootte an ca. 10,5 tot 12cm. Het bovendeel van de snavel heeft een haakvormige naar beneden gebogen punt. De zwarte smalle snavel is licht gebogen en lichtroze aan de basis. De poten zijn donkerroze. Het hoofd en de bovenkant van het mannetje zijn versierd met leisteen blauwgrijs kleuren, waarbij de tint op het hoofd iets donkerder is. De kin en het bovenste deel van de keel is blauwgrijs. De onderkant is kaneelkleurig. Het vrouwtje is, in tegenstelling tot het mannetje, grijsachtig olijfachtig aan de bovenkant en het hoofd. De vleugels en staart zijn iets donkerder met blekere vleugelverbanden. De keel, borst en flanken zijn asgrauw kaneelkleurig, waarbij de borst wazige donkere strepen heeft. De buik is kaneelkleurig.

Biotoop

Deze vogels komen voor in halfopen gebieden begroeid met kruiden met vochtige tot semi-aride bossen bedekt met moeraseiken en maagdenpalm, evenals in bloementuinen. Hier bewegen ze zich op hoogtes tussen de 1.200 en 3.500 meter.

Voorkomen

De soort komt voor in El Salvador, Guatemala, Honduras en Mexico.

Voedsel

Het is een soort waarvan bekend is dat het een nectarrover is, die blijkbaar nectar neemt terwijl hij de plant niet bestuift.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae
Geslacht: Diglossa
Soort: Diglossa baritula

Ondersoorten

D.b. baritula: centraal en zuidwestelijk Mexico.
D.b. montana: zuidelijk Mexico, Guatemala en El Salvador.
D.b. parva: Honduras en Nicaragua.

Onderwerpen #Brunbuget Blomsterborer #Brunbukad blompickare #Bucafiori panciacannella #Cinamoninis riestasnapis #Cinnamon bellied Flower piercer #Cinnamon-bellied Flower-piercer #Cinnamon-bellied Flowerpiercer #Diglossa #Guatemala 2019 #háčkozobec břidlicový #haczykodziobek cynamonowy #Kaneelkleurige Bloemenzuiger #Kanelblomsterborer #Mexicaanse Berghoningkruiper #Passeriformes #Percefleur cannelle #pikkupuhkoja #Pinchaflor Ventricanelo #Punxaflor de ventre canyella #Thraupidae #Zimtbauch Hakenschnabel #Zimtbauch-Hakenschnabel #Коричный крючкоклюв #ハナサシミツドリ