Massena’s trogon

Kenmerken

De Massena's trogon is een kleurrijke vogel behorende tot de Trogon-familie welke ongeveer 30 tot 35,5cm groot wordt. Zowel het mannetje als het vrouwtje van de Massena's trogon hebben een opvallende rode buik. Het vrouwtje heeft boven de rode buik een grijze band over de borst en gaat daarna over in een doffe, donkergroene kop. Bij het mannetje ontbreekt de grijze band en zijn de veren van zijn kop veel groener van kleur. Het mannetje heeft een feloranje snavel, terwijl het vrouwtje een wat doffere snavel heeft. Rondom het oog hebben ze een dunne oranje rand. De staart van de trogon is grijs met licht grijze randen. De rug van het vrouwtje is grijs van kleur. Bij het mannetje is de rug groen.

Biotoop

De Massena's trogon leeft voornamelijk het midden van het bladerdak van tropisch groenblijvend bos en volwassen secundair bos, en is ook te vinden in galerijbossen, koffieplantages en mangroven. Het is een vogel van de laaglanden, die slechts 600 mtr bereikt in Mexico en het noorden van Midden-Amerika.

Voorkomen

Deze soort komt voor in Mexico, in heel Midden-Amerika en in Colombia en Ecuador.

Voedsel

De Massena's trogon foerageert op fruit en insecten door te voedselvluchten uit te voeren vanaf een zitplek.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Trogoniformes
Familie: Trogonidae
Geslacht: Trogon
Soort: Trogon massena

Ondersoorten

T.m. massena: van zuidoostelijk Mexico tot Nicaragua.
T.m. hoffmanni: Costa Rica en Panama.
T.m. australis: westelijk Colombia en noordwestelijk Ecuador.

Onderwerpen #Guatemala 2019 #lyijytrogoni #Massena's Trogon #Massenatrogon #Orangenæbbet Trogon #Oransjenebbtrogon #Pilkauodegis trogonas #Schieferschwanztrogon #Slaty tailed Trogon #Slaty-tailed Trogon #Surucuá de cauda escura #Surucuá-de-cauda-escura #suur järanokk #suur-järanokk #Trogon #Trogon de Masséna #Trogon de Massena #Trogón Grande #Trogon krasnodzioby #trogon Massenův #Trogone codardesia #Trogonidae #Trogoniformes #Аспиднохвостый трогон #オグロキヌバネドリ