Maskertityra

Kenmerken

De Maskertityra wordt ca. 21cm groot. De snavel is rood aan de achterkant, de gebogen punt van de snavel is rood. De keel, buik en het grootste deel van de rug is wit. Het bovenste deel van de vleugels is wit, de onderliggende gebieden zijn zwart. Het achterste deel van het dorsale verenkleed voor de staart is zwart. De staartveren zijn ook zwart gekleurd. Het mannetje verschilt doordat de zwarte verenkleeddelen van het vrouwtje bruin zijn. De rug is donkergroen met zwarte strepen, ook de borst is gestreept. Bij beide geslachten zijn de ogen zwart en het gebied rond het oog rood. De poten zijn zwart bij beide geslachten.

Biotoop

Deze soort bewoont de open struikgebieden met geïsoleerde groepen bomen op hoogtes tot 1.300 meter boven de zeespiegel.

Voorkomen

Hij komt voor van Mexico, via Midden-Amerika, tot noordwestelijk en centraal Zuid-Amerika (tot in het zuiden van Paraguay).

Voedsel

Ze voeden zich met bessen en ander fruit. Daarnaast vangen ze ook insecten die in de lucht vliegen of over de grond kruipen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tityridae
Geslacht: Tityra
Soort: Tityra semifasciata

Ondersoorten

T.s. hannumi: NW-Mexico.
T.s. griseiceps: W-Mexico.
T.s. personata: van O-Mexico tot NC-Nicaragua.
T.s. costaricensis: van ZO-Honduras tot C-Panama.
T.s. columbiana: O-Panama, Colombia en W-Venezuela.
T.s. nigriceps: ZW-Colombia en W-Ecuador.
T.s. semifasciata: amazonisch Brazilië hoofdzakelijk bezuiden de Amazonerivier en NO-Paraguay.
T.s. fortis: van ZO-Colombia tot ZO-Peru, N-Bolivia en W-Brazilië.

Onderwerpen #Álarcos titira #Anambé branco de máscara negra #Anambé-branco-de-máscara-negra #Bekarda maskowa #Guatemala 2019 #Kaukėtoji tityra #Masked Tityra #Maskertityra #Masketityra #Masktityra #naamiotityra #Titira emmascarada #Titira Enmascarado #Titira mascherata #Tityra #tityra škrabošková #Tityre masqué #Tityridae #Tueré enmascarado #Tuere'i #Weißnackentityra #Масковая титира #サカツラハグロドリ