Lotens honingzuiger

Kenmerken

Lotens honingzuiger is klein, slechts 12 tot 13cm groot. De lange snavel onderscheid deze soort van de Purperhoningzuiger. De vleugels zijn bruin en de kastanjebruine borstband is zichtbaar op het mannetje bij goede lichtomstandigheden. De mannetjes hebben gele borstpluimen gemengd met karmozijnrood die worden gebruikt bij displays. Het volwassen mannetje is overwegend glanzend paars met een grijsbruine buik. Het vrouwtje heeft een geel-grijze bovenzijde en een geelachtige onderzijde.

Biotoop

Hij komt plaatselijk algemeen voor in zowel bossen als cultuurland. Ze komen ook veel voor in stadstuinen en in sommige gebieden, zoals de stad Madras, komen ze vaker voor dan andere sunbirds.

Voorkomen

Lotens honingzuiger is een honingzuiger endemisch in het schiereiland India en Sri Lanka. Hij is vernoemd naar Joan Gideon Loten, de Nederlandse gouverneur van het koloniale Ceylon.

Voedsel

Zoals andere honingzuigers leven ze voornamelijk van nectar.

Wetenschappelijk

Lotens honingzuiger,Loten's Sunbird,Cinnyris lotenius
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Nectariniidae
Geslacht: Cinnyris
Soort: Cinnyris lotenius

Ondersoorten

C.l. hindustanicus: zuidelijk India.
C.l. lotenius: Sri Lanka.

Onderwerpen #isomalabarinmedestäjä #Långnäbbad solfågel #Langnebbsolfugl #Langnæbbet Purpursolfugl #Loten's Sunbird #Lotennektarvogel #Loteno spalvingoji nektarina #Lotens Honingzuiger #Lotushoningzuiger #Lótusz nektármadár #nektarnik długodzioby #Nettarinia beccolungo #Souimanga de Loten #Sri Lanka 2018 #strdimil jihoindický #Suimanga de Loten #Кустарниковая нектарница #クリムネタイヨウチョウ #罗氏花蜜鸟