Lachvalk

Kenmerken

De Lachvalk wordt ca. 46 tot 56cm groot en heeft een spanwijdte van 79 tot 94cm. Zoals gebruikelijk bij roofvogels zijn de vrouwtjes groter dan de mannetjes. Volwassenen hebben een bleke lichte kop, veranderlijk tussen een meer bruinachtige en een bijna witte tint afhankelijk van de verenslijtage. Het brede zwarte gezichtsmasker strekt zich uit over de nek als een smalle kraag, omzoomd met wit. Op de kroon zijn de verenschachten donker, wat een enigszins gestreept effect oplevert. De bovenvleugels en rug zijn zwartbruin. De bovenstaartveren zijn weer witachtig en de rectrices zijn zwart en witachtig gestreept, eindigend in wit. De onderkant is uniform beige; er kunnen echter sommige donkere vlekken op de dijen aanwezig zijn. De onderzijde van de vleugel is beige, soms met wat donkere vlekken op de ondervleugelveren. De uiteinden van de primaire regimes zijn gestreept met lichtgrijs eronder, hun basis is vrij roestkleurig. De iris is donkerbruin, de snavel is zwart met een lichtgele basis; de poten zijn ook lichtgeel.

Biotoop

De Lachvalk bewoont gevarieerde biotopen, meestal met inbegrip van ten minste verspreide bomen. Hij geeft de voorkeur aan vochtige gebieden boven droge en heeft de neiging om gesloten bos te vermijden. Hij is over het algemeen niet migrerend, hoewel hij in sommige gebieden seizoensgebonden bewegingen kan maken.

Voorkomen

Hij leeft aan beide kusthellingen van Mexico door Midden- en Zuid-Amerika ten zuiden van de Peruaanse Amazone en Boliviaanse Amazoneregio, vrijwel heel Brazilië, en Noord-Argentinië en Paraguay, op hoogten tot 1.500 mtr, hoewel hij vaak afwezig is in bergachtige gebieden.

Voedsel

De Lachvalk vangt voornamelijk slangen, waaronder giftige zoals koraalslangen, en ook hagedissen, en, in mindere mate, kleine knaagdieren, vleermuizen en duizendpoten. De Lachvalk bespringt zijn prooi vanuit vlucht, vaak met een hoorbare dreun, en bijt hem dan net achter het hoofd, waarbij som de kop wordt verwijderend. De prooi wordt nadien op een zitplek in een boom opgegeten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae
Geslacht: Herpetotheres
Soort: Herpetotheres cachinnans

Ondersoorten

H.c. cachinnans: van Nicaragua tot Peru en centraal Brazilië.
H.c. chapmani: van Mexico tot Honduras.
H.c. queribundus: van oostelijk Bolivia tot oostelijk Brazilië, Paraguay en noordelijk Argentinië.

Onderwerpen #Acauã #Falcó rialler #Falco sghignazzante #falconidae #falconiformes #Guaicurú #Guatemala 2019 #Halcón Reidor #Herpetotheres #Kígyászsólyom #Lachfalke #Lachvalk #Latterfalk #Laughing Falcon #Macagua rieur #Makagua #naerupistrik #nauruhaukka #Sakalas kvatoklis #Skrattfalk #sokolec volavý #Trębacz chichotliwy #Смеющийся сокол #ワライハヤブサ