Kuifsjakohoen

Kenmerken

De Kuifsjakohoen is de grootste soort in het geslacht Penelope, met een grootte variërend van 84 tot 91,5 cm. Het lijkt in het algemeen op een kalkoen, met een kleine kop, lange sterke rode poten en een lange brede staart. Hij is voornamelijk donkerbruin, met witte vlekken op de nek en borst. De romp en buik zijn roestbruin van kleur. De kop heeft een borstelige kuif, waaraan de soort zijn naam ontleent, blauwgrijze blote washuid rond het oog en een kale rode keellel. De geslachten zijn vergelijkbaar.

Biotoop

De Kuifsjakohoen is een boomrijke bossoort.

Voorkomen

De Kuifsjakohoen broedt in de laaglanden van Zuid-Mexico en het schiereiland Yucatán tot westelijk Ecuador en zuid-Venezuela op maximaal 1.850 mtr hoogte.

Voedsel

Hij loopt over takken in bomen op zoek naar de vruchten en het gebladerte waar hij van leeft.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Galliformes
Familie: Cracidae
Geslacht: Penelope
Soort: Penelope purpurascens

Ondersoorten

P.p. purpurascens: van noordwestelijk en noordoostelijk Mexico tot Honduras en Nicaragua.
P.p. aequatorialis: van zuidelijk Honduras tot noordwestelijk Colombia en zuidoostelijk Ecuador.
P.p. brunnescens: van noordelijk Colombia tot oostelijk Venezuela.

Onderwerpen #Borzas sakutyúk #Cracidae #Crested Guan #Galliformes #guan chocholatý #Guan crestat #Guan crestato #Guatemala 2019 #isosaku #Jacu de crista #Jacu-de-crista #Kuifsjakohoen #Kuoduotoji penelopė #Parykkhokko #Pava Cojolita #Penelopa rdzawobrzucha #Penelope #Pénélope panachée #Rostbauchguan #suur lotthoko #suur-lotthoko #Tofsguan #Toppet Penelopehøne #Ржавобрюхая пенелопа #カンムリシャクケイ