Koningsspecht

Kenmerken

De Koningsspecht wordt 37cm groot. Hij lijkt op de Gestreepte helmspecht, maar is groter en robuuster. De volwassene is voornamelijk zwart van boven met een bleke snavel, borstelige kuif en witte lijnen langs de schouders die elkaar bijna ontmoeten in een V op de rug. De keel is zwart en de rest van de onderdelen zijn wit, zwaar gestreept met zwart. Het mannetje heeft een rode kop en kuif; het vrouwtje is vergelijkbaar, maar de kuif en keel zijn zwart. Het vrouwtje kan worden onderscheiden van de Gestreepte helmspecht door de afwezigheid van een witte gezichtsstreep.

Biotoop

Het leefgebied van deze soort bestaat uit bosranden en andere open bossen. Het is over het algemeen geen bergvogel, hoewel het af en toe wordt waargenomen in de hooglanden.

Voorkomen

De Koningsspecht is een zeer grote specht welke een broedvogel is in Zuid-Mexico tot Noord-Argentinië en op Trinidad in het Caribisch gebied.

Voedsel

Koningsspechten hakken gaten, vaak vrij groot, tijdens het zoeken naar insecten in bomen. Ze eten voornamelijk insecten, vooral mieren en hun larven, kevers en hun larven, termieten, rupsen, enkele zaden, en fruit, bessen en noten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Onderfamilie: Picinae
Geslacht: Campephilus
Soort: Campephilus guatemalensis

Ondersoorten

C.g. egius: oostelijk Mexico.
C.g. nelsoni: noordelijk en westelijk Mexico.
C.g. guatemalensis: van zuidelijk Mexico tot westelijk Panama.

Onderwerpen #Blyškiasnapis juodasis genys #Campephilus #Centralamerikansk jättespett #datel světlezobý #Dzięcioł jasnodzioby #Guatemala 2019 #helenokk kuningrähn #helenokk-kuningrähn #Hercegharkály #Königsspecht #Koningsspecht #Lysnæbbet Spætte #Mayaspett #meksikontulikärki #Pale billed Woodpecker #Pale-billed Woodpecker #Pic à bec clair #Picamaderos Piquiclaro #Picchio beccochiaro #picidae #Piciformes #picinae #Picot negre de bec pàl·lid #Светлобрюхий флеоцеастес #ズアカエボシゲラ