Kleine vorkstaartplevier

Kenmerken

Deze soort wordt slechts 16,5 tot 18,5cm groot, en heeft een spanwijdte van ca. 42 tot 48cm. Vanwege zijn kleine formaat kan deze soort tijdens de vlucht makkelijk worden verward met gierzwaluwen of andere zwaluwsoorten. Deze vogel heeft korte poten, lange puntige vleugels en een korte staart. De korte snavel is handig bij het jagen in de lucht. Het algemene verenkleed is voornamelijk lichtgrijs. De kruin van het hoofd is bruin.De vleugels zijn grijs aan de bovenzijde met zwarte primaire en zwart-witte banden aan de achterrand. De onderzijde van de vleugels zijn voornamelijk zwart. De staart is wit met een zwarte driehoek. De buik is wit.

Biotoop

De Kleine Vorkstaartplevier is een soort van open land en wordt vaak 's avonds in de buurt van water gezien, op zoek naar insecten.

Voorkomen

De Kleine Vorkstaartplevier is een broedvogel in India, West-Pakistan, Bangladesh, Birma, Laos, Cambodja, Sri Lanka en Thailand.

Voedsel

Het meest ongewone kenmerk van deze Vorkstaartplevier is dat, hoewel ze worden geclassificeerd als steltlopers, ze meestal op insectenjacht gaan in vlucht zoals zwaluwen doen. Ze foerageren daarnaast ook op de grond.

Wetenschappelijk

Kleine vorkstaartplevier,Small pratincole,Glareola lactea
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Glareolidae
Geslacht: Glareola
Soort: Glareola lactea

Onderwerpen #Canastera Chica #Glaréole lactée #Kis székicsér #Kleine Vorkstaartplevier #Lille Braksvale #Mazais bezdelīgtārtiņš #Mažoji kregždūnė #Melkebrakksvale #Mindre vadarsvala #ouhorlík malý #Perdiu de mar menuda #Perdiz-do-mar-pequena #Pernice di mare minore #pikkupääskykahlaaja #Sandbrachschwalbe #Small Pratincole #Sri Lanka 2018 #väike-pääsujooksur #Żwirowiec mały #Малая тиркушка #أبو اليسر صغير #گلاریول کوچک #นกแอ่นทุ่งเล็ก #ヒメツバメチドリ #灰燕鸻