Kleine goudrugspecht

Kenmerken

De Kleine Goudrugspecht is een grote spechtsoort met een lengte van ca. 26 tot 29cm. Hij heeft een typische spechtvorm, de goudgele vleugels zijn bij deze soort onderscheidend. De staart is zwart en niet rood zoals bij de Grote goudrugspecht. De onderzijde is wit met donkere schubachtige tekeningen. De zwarte keel, fijn gemarkeerd met wit, scheidt hem onmiddellijk van andere goudenrugspechten in de Indiase regio. De kop is witachtig met een zwarte nek en keel en er is een grijsachtige washuid om het oog. In tegenstelling tot de Grote goudrugspecht heeft het geen donkere snorachtige strepen. De volwassen man heeft een prachtige rode kroon en kuif. Vrouwtjes hebben een zwarte kroon gevlekt met wit, met alleen rood op het achterste deel. Jonge vogels zijn als het vrouwtje, maar dan valer.

Biotoop

De Kleine Goudrugspecht is te vinden in biotopen met open bos en bosteelt. Ze worden vaak gezien in stedelijke gebieden met beboste lanen.

Voorkomen

Deze soort is vooral te vinden op de vlakten tot op een hoogte van ongeveer 1200 meter in Pakistan, India ten zuiden van de Himalaya en het oosten tot de westelijke Assam-vallei en Meghalaya, Bangladesh en Sri Lanka.

Voedsel

Ze foerageren van de grond tot in het bladerdak. Ze voeden zich met insecten, voornamelijk keverlarven van onder de schors, bezoeken termietenheuvels en voeden zich soms met nectar.

Wetenschappelijk

Kleine goudrugspecht,Lesser Goldenback,Dinopium benghalense
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Geslacht: Dinopium
Soort: Dinopium benghalense

Ondersoorten

D.b. benghalense: noordelijk, centraal en noordoostelijk India.
D.b. dilutum: van Pakistan tot westelijk India.
D.b. tehminae: zuidwestelijk India.
D.b. puncticolle: centraal en zuidelijk India.
D.b. jaffnense: noordelijk Sri Lanka.

Onderwerpen #Bengalinis rytinis genys #Bengalspett #Black-rumped Flameback #datel ohnivý #Dorso di fiamma groppanera #intiantulitöyhtö #Kleine Goudrugspecht #Lesser Goldenback #mustkurk sultanrähn #Orangespecht #Pic du Bengale #Pica-pau-de-Bengala #Picot ardent de Bengala #Pito Bengalí #Sortgumpet Sultanspætte #Sri Lanka 2018 #Sułtan żółtogrzbiety #Svartgumpad sultanspett #Малый индо малайский дятел #ヒメコガネゲラ #小金背啄木鸟