Kleine fuutkoet

Kenmerken

De kleine fuutkoet wordt ca. 30cm groot. Hij is vooral bruin, met een lange nek, zwartachtig staart en een lange rode snavel. Op de bovenkant van de kop en op de hals is een opvallend patroon van zwarte en witte strepen te zien. De poten zijn geel-zwart gestreept. De seksen kunnen onderscheiden worden door de kleur van de wangen, rossig bij de vrouwtjes en wit bij de mannetjes.

Biotoop

De kleine fuutkoet is een schuwe vogel die vooral voorkomt in langzaam stromende beekjes in moerasachtig gebied. Hij is een goede duiker, maar vliegt slechts zelden. Zijn voedsel bestaat uit allerlei waterdieren en -planten.

Voorkomen

Hij komt voor in het tropische en subtropische Amerika van noordoostelijk Mexico tot centraal Ecuador en zuid-Brazilië.

Voedsel

Ze foerageren op aquatische geleedpotigen, evenals kleine vissen, kikkers en hagedissen. Ze eten ook plantaardig materiaal, waaronder zaden en fruit. Het foeregeren vind plaats op of net boven het wateroppervlak, hoewel ze korte duiken kunnen maken op vissen en kikkers, of jagen vanaf lage zitstokken over het water.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Gruiformes
Familie: Heliornithidae
Geslacht: Heliornis
Soort: Heliornis fulica

Onderwerpen #ameerika redulind #Amerikansk simrall #amerikanuikkukana #Amerikinė skiautėtakojė vištelė #Avesol Americano #chřástalec malý #Dvergsvømmerikse #Grébifoulque d'Amérique #Gruiformes #Guatemala 2019 #Heliorni americà #Heliornis #Ipequí #Kleine Fuutkoet #Perkołyska amerykańska #Picaparra #Sungrebe #Svassorallo americano #Svømmerikse #Törpebúvárcsibe #Ypeky #Zwergbinsenralle #Южноамериканский лапчатоног #アメリカヒレアシ