Kaneelkleurige amazilia

Kenmerken

De Kaneelkleurige amazilia is een kolibrie soort welke ca. 9,5 tot 11,5cm groot wordt. Volwassenen van de nominaatsoort hebben een metaalbronsgroene bovenzijde en kaneel tot kaneel roestbruinige onderzijde die bleker zijn op de kin en de bovendeel van de keel. De staart is diep roestbruin gekleurd, de veren hebben donker metallic bronzen uiteinden en de buitenste veren hebben donker metallic bronzen buitenranden. De snavels van de mannetjes zijn rood met een zwarte punt en die van vrouwtjes zijn meestal zwart met rood aan de basis.

Biotoop

De Kaneelkleurige amazilia bewoont primaire en secundaire loof- en semi-loofbossen en doornbos. Het varieert van zeeniveau tot ongeveer 1.600mtr hoogte.

Voorkomen

Deze soort komt voor van noordwestelijk Mexico tot Costa Rica (zie ondersoorten per ondersoort). Het zijn standvogels in hun gebied.

Voedsel

De Kaneelkleurige amazilia foerageert meestal van de laageste zone tot het midden, maar zal ook hogere bloeiende bomen bezoeken. Het foerageert op nectar van een zeer grote verscheidenheid aan bloeiende planten maar eet ook insecten. Hij is territoriaal en beschermt zijn foerageergebieden tegen indringing van andere kolibries, bijen en vlinders.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae
Geslacht: Amazilia
Soort: Amazilia rutila

Ondersoorten

A.r. diluta: noordwestelijk Mexico.
A.r. graysoni: Três Marias (nabij westelijk Mexico).
A.r. rutila: westelijk en zuidwestelijk Mexico.
A.r. corallirostris: van zuidoostelijk Mexico tot westelijk Costa Rica.

Onderwerpen #Amazilia Canela #Ariane cannelle #Cinamoninė amazilija #Cinnamon Hummingbird #Colibrí amazília canyella #Colibrì cannella #Fahéjszínű amazília #Guatemala 2019 #Kaneelkleurige Amazilia #Kanelfarvet Amazilie #kanelitimanttikolibri #Kanelkolibri #kolibřík ryšavý #Szmaragdzik cynamonowy #Zimtbauchamazilie #Рыжая амазилия #ニッケイハチドリ