Jacana

Kenmerken

De Jacana wordt ca. 23cm groot. Hij heeft een donkerbruin lichaam met een zwarte kop en nek. Bovendien heeft de snavel gele vlekken en heeft het voorhoofd een gele lel. De snavel heeft een witte basis. Wanneer een Jacana in de vlucht is, zijn de geelgroene primaire en secundaire veren zichtbaar. De groenachtige kleur van de vleugelveren wordt geproduceerd door een pigment, vrij zeldzaam bij vogels, genaamd zooprasinine, een koperhoudende organische verbinding.

Biotoop

Hij leeft voornamelijk in kustgebieden. Jacana's leven van drijvende vegetatie in moerassen, moerassen en vijvers.

Voorkomen

Het leefgebied van de Jacana strekt zich uit van Mexico tot Panama, hoewel ze af en toe de zuidelijke Verenigde Staten bezoeken.

Voedsel

Met zijn lange tenen rent de Jacana over waterleliebladeren om insecten, slakken en andere kleine ongewervelde dieren te vangen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Jacanidae
Geslacht: Jacana
Soort: Jacana spinosa

Ondersoorten

J.s. gymnostoma: Mexico, het eiland Cozumel.
J.s. violacea: Cuba, Isla de la Juventud, Jamaica, Hispaniola.
J.s. spinosa: van Belize en Guatemala tot westelijk Panama.

Onderwerpen #amerikanjassana #Amerikas jakāna #Centralamerikansk jacana #Charadriiformes #Długoszpon żółtoczelny #Északi jasszána #Gelbstirn Blatthühnchen #Gelbstirn-Blatthühnchen #Geltonkaktė žakana #Guatemala 2019 #Gulpannebladhøne #Jacana #Jacana Centroamericana #Jaçanã de fronte amarela #Jacana del Carib #Jacana del Centroamerica #Jacana du Mexique #Jaçanã-de-fronte-amarela #Jacanidae #kuldlauk lootoselind #kuldlauk-lootoselind #Nordlig Jacana #Northern Jacana #ostnák trnitý #Желтолобая якана #アメリカレンカク