
Kenmerken
De Indische scharrelaar is een gedrongen vogel van ongeveer 26 tot 27cm grootte, en kan alleen binnen zijn versprijden worden verward met de Europese scharrelaar. De borst is bruin en niet blauw zoals bij de Europese scharrelaar. De kroon en vleugels zijn blauw. De primaire kleuren zijn diep paarsachtig blauw met een band van lichtblauw. De staart is hemelsblauw met een eindband en de centrale veren zijn vaal groen. De nek en keel zijn paarsachtig lila met witte strepen. De washuid rond het oog is okerkleurig. Scharrelaars hebben een lange en samengedrukte snavel met een gebogen bovenrand en een gehaakt uiteinde.
Biotoop
Zijn belangrijkste biotoop omvat gecultiveerde gebieden, dun bos en grasland.
Voorkomen
Deze soort is wijdverspreid over Azië, vanuit Irak en de Verenigde Arabische Emiraten in Zuidwest-Azië via het Indiase subcontinent, waaronder Sri Lanka, Lakshadweep-eilanden en de Malediven.
Voedsel
De Indische Scharrelaar jaagt voornamelijk overdag vanaf een zitplaats. In de zomer kunnen ze ook laat in de avond voeden en maken ze gebruik van de straatverlichting en kunnen dan jagen op insecten welke op het licht afkomen. Ze worden aangetrokken door zwermen gevleugelde termieten.
Wetenschappelijk
Indische scharrelaar,Indian Roller,Coracias benghalensis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Coraciidae
Geslacht: Coracias
Soort: Coracias benghalensis
Ondersoorten
C.b. benghalensis: het oosten van het Arabisch Schiereiland tot in het noordoosten van India en Bangladesh
C.b. indicus Linnaeus: Midden- en Zuid-India, Sri Lanka
C.b. affinis Horsfield: Noordoost-India, Zuid-China tot in Indochina