Indische gaper

Kenmerken

De Indische gaper is overwegend grijsachtig buiten het broedseizoen en wit in het broedseizoen, met glanzende zwarte vleugels en staart die een groene of paarse glans hebben. De naam is afgeleid van de onderscheidende opening gevormd tussen de onderste en bovenste onderkaak van de snavel bij volwassen vogels. Jonge vogels hebben deze kloof niet. De snijkanten van de onderkaak hebben een fijne borstelachtige structuur waarvan wordt gedacht dat ze betere grip op de schelpen van slakken geven. De mantel is zwart en de snavel is hoorngrijs. De korte benen zijn rozeachtig tot grijs, roodachtig voorafgaand aan het broedseizoen. Jonge vogels zijn bruingrijs en hebben een bruinachtige mantel. Net als andere ooievaars is de Indische gaper een breed gevleugelde vogel, die tijdens het vliegen afhankelijk is van het zweven tussen thermiek van hete lucht voor een aanhoudende vlucht, en zoals alle ooievaars vliegt hij met uitgestrekte nek. Hij is relatief klein voor een ooievaar soort en wordt ca. 68cm hoog.

Biotoop

De gebruikelijke foerageergebieden zijn binnenlandse wetlands en wordt slechts zelden gezien langs rivieroevers en wadplaten. Op landbouwlandschappen foerageren vogels in akkers, irrigatiekanalen en in seizoensmoerassen. Vogels kunnen sterk migreren als reactie op veranderingen in het biotoop.

Voorkomen

Deze soort is zeer zeldzaam in de Sind en Punjab-regio's van Pakistan, maar is wijdverspreid en algemeen in India, Sri Lanka, Cambodja, Myanmar en Thailand.

Voedsel

Ze leven van een groot scala aan dierlijk en plantrijk voedsel zoals vis, amfibieën, kleine zoogdieren, waterplanten en dergelijke.

Wetenschappelijk

Indische gaper,Asian openbill,Anastomus oscitans
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Ciconiiformes
Familie: Ciconiidae
Geslacht: Anastomus
Soort: Anastomus oscitans

Onderwerpen #aasianrakonokka #Anastomo asiatico #Asiagapenebb #Asian Openbill #Asiatisk Gabenæb #Asiatisk gapnäbbstork #Ázsiai tátogató gólya #Bec de tenalla asiàtic #Bec-ouvert indien #Bico-aberto-branco #Indinis kiaurasnapis gandras #Indische Gaper #Kleszczak azjatycki #Picotenaza Asiático #Silberklaffschnabel #Sri Lanka 2018 #valge-irvnokk #zejozob asijský #Индийский аист-разиня #นกปากห่าง #スキハシコウ #钳嘴鹳