Halsbandparkiet

Kenmerken

De volwassen man Halsbandparkiet heeft een rode en zwarte nekring, en de pop en de juveniele vogels van beide geslachten vertonen ofwel geen nekringen, of vertonen schaduwachtige bleke tot donkergrijze nekringen. Beide geslachten hebben een opvallende groene kleur. Halsbandparkieten zijn gemiddeld 40cm groot (inclusief de staartveren). In het wild is dit een lawaaierige soort met een onmiskenbare krijsende roep.

Biotoop

Deze soort kan in diverse biotopen leven en past zich makkelijk aan. Hij broedt in bomen, enkele bomen in zijn biotoop is dus een belangrijke voorwaarde voor het leefgebied.

Voorkomen

De Halsbandparkiet is een papegaaiachtige uit tropisch Afrika en Zuid-Azië. Hij wordt veelal in kooien gehouden als voliere vogel.

Voedsel

In het wild voeden Halsbandparkieten zich meestal met knoppen, fruit, groenten, noten, bessen en zaden. Groepen vogels vliegen ook redelijke afstanden om te foerageren op landerijen en boomgaarden, waarmee ze grote schade aanrichten.

Wetenschappelijk

Halsbandparkiet,Rose-ringed parakeet,Psittacula krameri
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittaculidae
Geslacht: Psittacula
Soort: Psittacula krameri

Ondersoorten

P.k. krameri: van zuidelijk Mauritanië en Senegal tot zuidelijk Soedan en westelijk Oeganda.
P.k. parvirostris: van oostelijk Soedan tot noordwestelijk Somalië.
P.k. borealis: van noordwestelijk Pakistan tot zuidoostelijk China en centraal Myanmar.
P.k. manillensis: zuidelijk India en Sri Lanka.

Onderwerpen #Aleksander #Aleksandretta obrożna #alexandr malý #Catorra de Kramer #Cotorra de Kramer #Grænpáfi #Halsbåndparakitt #Halsbandparkiet #Halsbandsittich #Halsbandsparakit #Halsbânparkyt #kaeluspapagoi #kauluskaija #Krāmera papagailis #Kramerio papūga #Lille Alexanderparakit #Mala aleksandra #Örvös sándorpapagáj #Parrocchetto dal collare #Periquito-de-colar #Perruche à collier #Ring-necked Parakeet #Ringnekpapegaai #Ringnekparkiet #Rose-ringed Parakeet #Sri Lanka 2018 #Yeşil papağan #Πράσινος Παπαγάλος #Малък огърличен папагал #Ожереловый попугай #Папуга Крамера #דררה #درة هندية مطوقة #طوطی طوق‌صورتی #ቀይ አንገት በቀቀን #ホンセイインコ #红领绿鹦鹉