Halsbandarassari

Kenmerken

Net als andere toekans heeft de Halsbandarassari een grote snavel. De volwassene wordt meestal 39 tot 41cm groot. De geslachten lijken qua uiterlijk op elkaar, en hebben een zwarte kop en zwarte borst en een donker olijfgroene bovenzijde, afgezien van een rode romp en bovenstaart. Er is een roodachtige kraag in de nek. De onderzijde is felgeel, met een ronde zwarte vlek in het midden van de borst en een rood getinte zwarte band over de buik. De dijen zijn kastanjebruin. De washuid is zwart en wordt rossig achter het gele oog. Het bovendeel van de snavel is dof geel, gemarkeerd met een zwart zaagtandpatroon op de flanken en heeft een zwarte punt. De onderzijde van de snavel is zwart en de poten zijn groen.

Biotoop

De Halsbandarassari is een veel voorkomende bewoner in laaglandbossen en iets meer open bos.

Voorkomen

Hij broedt van Zuid-Mexico tot Panama; ook Ecuador, Colombia, Venezuela en Costa Rica.

Voedsel

Deze soort is in de eerste plaats een fruiteter, maar zal ook insecten, hagedissen, eieren en andere kleine prooien nemen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Ramphastidae
Geslacht: Pteroglossus
Soort: Pteroglossus torquatus

Ondersoorten

P.t. torquatus: van het oostelijke deel van Centraal-Mexico tot noordwestelijk Colombia.
P.t. erythrozonus: zuidoostelijk Mexico, Belize en noordelijk Guatemala.
P.t. nuchalis: noordoostelijk Colombia en noordelijk Venezuela.

Onderwerpen #Apykaklėtasis arakaris #Araçari à collier #Aracari dal collare #Aracari de collar #Araçari de pescoço preto #Araçari-de-pescoço-preto #Arasarí Acollarado #Arasari obrożny #arassari pestrý #Båndarasari #Collared Aracari #Fűrészescsőrű arasszári #Guatemala 2019 #Halsbandarassari #Halsbandsaracari #Halsbåndtukan #kaelustuukan #Piciformes #Pteroglossus #Ramphastidae #täpläarakari #Ошейниковый арасари #ムナフチュウハシ