Grote pieper

Kenmerken

De Grote pieper wordt ca. 17 tot 20cm groot, ca. 3 tot 4cm groter ten opzichte van andere piepersoorten. Net als de andere soorten piepers zoals de graspieper en de waterpieper, is de grote pieper een betrekkelijk onopvallende, slanke vogelsoort, bruin van kleur en met een lange staart. De poten zijn relatief lang, licht gekleurd en ook de houding is anders, vaak met gestrekte hals/rechtopstaand. De achterklauw is lang en redelijk recht. Het is een niet-onderscheidend ogende soort op de grond, voornamelijk bruin aan de bovenzijde en bleek aan de onderzijde. Er zijn donkere strepen op de bovenste delen en borst terwijl de buik en flanken egaal van kleur zijn onder strepen. Het gezicht is sterk gemarkeerd met bleke lores en supercilium en donkere oogstreep, snor en malar streep.

Biotoop

Het is een vogel van open land, vooral vlakke laaglandgebieden. Hij leeft op grasland, steppe en gecultiveerd land en geeft de voorkeur aan meer vruchtbare, vochtige biotopen.

Voorkomen

De Grote pieper broedt in Midden- en Oost-China, het zuiden van Siberië en Mongolië. Ze migreren in het najaar naar het zuiden en overwinteren op het Indisch Subcontinent en delen van Zuidoost-Azië.

Voedsel

Het is een insecteneter.

Wetenschappelijk

Grote pieper,Richard's pipit,Anthus richardi
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Motacillidae
Geslacht: Anthus
Soort: Anthus richardi

Onderwerpen #Bisbita de Richard #Calandro maggiore #Fâsă asiatică #Grote Pieper #Grutte Piper #isokirvinen #Lielā čipste #Linduska velká #Niidukiur e. stepi-niidukiur #Ostrožna cipa #Petinha de Richard #Pica de Richard #Pipit de Richard #Piula grossa #Richard's Pipit #Rišaro kalviukas #Sarkantyús pityer #Spornpieper #Sri Lanka 2018 #Storpiber #Större piplärka #Świergotek szponiasty #Tartarpiplerke #Velika trepteljka #Διπλοκελάδα #Степна бъбрица #Степной конек #پیپت پادراز #นกเด้าดินทุ่งใหญ่ #マミジロタヒバリ #理氏鹨