Grote griel

Kenmerken

De Grote Griel is een grote waadvogel van ca. 49 tot 55cm groot, en heeft een massieve snavel van ca. 7cm waarbij de ondersnval van een scherpe hoek is voorzien waardoor het geheel een omgekeerd vertoon krijgt. Hij is op de bovenzijde en borst grijsbruine, terwijl de rest van de onderzijde witachtig is. Zijn gezicht heeft een opvallend zwart-wit patroon en de snavel is zwart met een gele basis. De ogen zijn heldergeel en de poten saaier groenachtig geel. Tijdens de vlucht toont deze soort zwart-witte vliegveren op de bovenvleugel en een overwegend witte ondervleugel. Seksen zijn gelijk qua verenkleed.

Biotoop

Deze soort geeft de voorkeur aan grindbanken langs rivieren of grote meren, maar komt ook voor op de stranden.

Voorkomen

De Grote Griel leeft in tropisch Zuid-Azië van India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh tot in Zuidoost-Azië.

Voedsel

De Grote Griel is net als de andere soorten grielen een nachtdier, maar deze soort kan betrekkelijk vaak ook overdag foeragerend waargenomen worden. Hij foerageert op schelpdieren, ongewervelden en waterdieren.

Wetenschappelijk

Grote griel,Great thick-knee,Esacus recurvirostris
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Burhinidae
Geslacht: Esacus
Soort: Esacus recurvirostris

Onderwerpen #Alcaraván Picogrueso Indio #Didysis rifinis storkulnis #Dižais lielacis #dytík křivozobý #Folyami rákásztyúk #Grand Œdicnème #Great Stone-curlew #Grote Griel #india jämejalg #intianpaksujalka #Krabbentriel #Krumnebbtriel #Kulon wielkodzioby #Occhione maggiore #Sri Lanka 2018 #Stor Triel #Strandtjockfot #Téu-téu-grande #Torlit becgros de l'Índia #Большая рифовая авдотка #قطقاط الصخر الكبير زقزاق الصخر الكبير #چاخ‌لق هندی #นกกระแตผีใหญ่ #ソリハシオオイシチドリ #大石鸻