Groenkeeljuweelkolibrie

Kenmerken

De Groenkeeljuweelkolibrie wordt 11 tot 12cm groot. Beide geslachten van alle ondersoorten hebben een rechte zwarte snavel, een witte streep achter het oog boven een donkere wang en een licht gevorkte staart. Volwassen mannetjes van de nominaat soort hebben groene bovendelen met een bronskleurige romp en blauwzwarte bovenstaartveren. De centrale staartveren zijn zwart en de rest lichtgrijs. Zijn keel is wit met blauwgroene vlekken, de borst wit, en zijn buik grijsachtig met groene vlekken op de zijkanten en flanken, en zijn onderstaart bedekt donkergrijs. Volwassen vrouwtjes hebben smaragdgroene bovendelen en een onbevlekte witte keel, maar lijken verder op het mannetje.

Biotoop

Hij leeft in bossen met open stukken.

Voorkomen

Deze soort komt voor van zuidelijk Mexico tot El Salvador.

Voedsel

De Groenkeeljuweelkolibrie foerageert naar nectar op alle niveaus van het bos. Naast nectar voedt het zich ook met insecten die in vlucht zijn gevangen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae
Geslacht: Lampornis
Soort: Lampornis viridipallens

Ondersoorten

L.v. amadoni: Oaxaca (zuidelijk Mexico).
L.v. ovandensis: Chiapas (zuidelijk Mexico) en noordwestelijk Guatemala.
L.v. viridipallens: Guatemala, noordelijk El Salvador en westelijk Honduras.
L.v. nubivagus: El Salvador.

Onderwerpen #Apodiformes #Colibrí de gola escatosa #Colibrí Gorgiescamoso #Colibri vert-d'eau #Flekkstrupejuvel #Green-throated Mountain-Gem #Groenkeeljuweelkolibrie #Grönstrupig bergsjuvel #Grünkehlnymphe #Grønstrubet Bjergjuvel #Guatemala 2019 #kolibřík salvadorský #Lampornis #Malachicik zielonogardły #Orogemma golaverde #Trochilidae #viherpilvikolibri #žaliagurklis lampornis #Зеленогорлый сверкающий колибри #アオノドシロメジリハチドリ