Groene dwergijsvogel

Kenmerken

De Groene dwergijsvogel wordt ca 13 cm groot. Hij heeft de typische ijsvogelvorm, met een korte staart en een lange snavel. Hij is groen van boven, met een geeloranje kraag om de nek, bruinrode onderdelen en een witte buik. Het vrouwtje heeft een smalle groene borstband.

Biotoop

Deze kleine ijsvogel komt voor in dichte bossen en mangrovemoerassen langs kleine beekjes of rivieren met zwaar begroeide oevers.

Voorkomen

Deze mooie soort komt voor in de Amerikaanse tropen van zuid Mexico zuid via Midden-Amerika tot westelijk Ecuador, en vervolgens rond de noordelijke Andes cordillera in het oosten tot centraal Bolivia en centraal Brazilië. Hij is wijdverspreid en beslaat het hele Amazonebekken en de afwatering van de Tocantins-rivier grenzend aan de Braziliaanse deelstaat Pará.

Voedsel

De Groene dwergijsvogel zit eerst rustig op een lage tak dicht bij water voordat ze achter kleine vissen of kikkervisjes aan duiken. Ze foerageren ook op insecten. Ze zijn niet schuw, maar worden gemakkelijk over het hoofd gezien als ze stil zitten tussen de takken langs de rivier.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Alcedinidae
Geslacht: Chloroceryle
Soort: Chloroceryle aenea

Ondersoorten

C.a. stictoptera: van zuidelijk Mexico tot centraal Costa Rica.
C.a. aenea: van centraal Costa Rica tot noordelijk Bolivia, Paraguay, het zuidelijke deel van Centraal-Brazilië en noordelijk Argentinië.

Onderwerpen #Alció verd pigmeu #American pygmy kingfisher #Amerikai törpejégmadár #Amerikansk pygmékungsfiskare #Amerikinis žaliasis tulžys #Bronseisfugl #Chloroceryle aenea #Dværgstødfisker #Erzfischer #Groene dwergijsvogel #Guatemala 2019 #Javati'i michiete #kääbus kuningkalur #kääbus-kuningkalur #Martín Pescador Enano #Martin pescatore pigmeo americano #Martin-pêcheur nain #Martinho #pikkuviherkalastaja #Rybaczek mały #rybařík kovový #Карликовый зелёный зимородок #コミドリヤマセミ