Grijze reuzennachtzwaluw

Kenmerken

Grijze reuzennachtzwaluwzijn wordt ca. 34 tot 38cm groot. Hij heeft een gevlekt roodbruin, wit, zwart en grijs cryptisch verenkleed. Dit cryptisch verenkleed zorgt ervoor dat de Grijze reuzennachtzwaluw zich kan camoufleren als takken. De geslachten lijken op elkaar en kunnen bij waarneming niet worden onderscheiden. De ogen kunnen verschijnen als gigantische zwarte stippen met een kleine gele ring, of als gigantische gele irissen met kleine pupillen als gevolg van pupilvernauwing. De Grijze reuzennachtzwaluw heeft twee of drie spleten in het ooglid, zodat het kan zien wanneer de oogleden gesloten zijn; deze inkepingen staan altijd open. De bovenste en onderste oogleden kunnen onafhankelijk worden bewogen en gedraaid, zodat de vogel zijn gezichtsveld kan aanpassen. De Grijze reuzennachtzwaluwheeft een ongewoon brede bek met een tand in de bovenkaak voor foerageerdoeleinden.

Kenmerken voor deze soort is dat hij op een zitplek kan plaats nemen en met zijn snavel omhoog gaat zitten. Door zijn verenkleed wordt hij onderdeel van het geheel en valt in geheel niet op door zijn camouflage kleuren.

Biotoop

De Grijze reuzennachtzwaluw is een vaste broedvogel in open bossen en savanne. Het vermijdt koelere berggebieden, hij wordt zelden waargenomen op meer dan 1.900 mtr boven het gemiddelde zeeniveau, zelfs in de heetste delen van zijn bereik.

Voorkomen

De nominate ondersoort van de Grijze reuzennachtzwaluw is een broedvogel in Trinidad & Tobago en elk zuid-Amerikaans land op het vasteland behalve Chili, hoewel het in dat land is geregistreerd als een dwaalgast. Daar strekt het zich uit van de Andes tot de Atlantische Oceaan.

Voedsel

Deze nachtelijke insecteneter jaagt vanaf een zitplek zoals een klauwier of vliegenvanger. Hij gebruikt zijn brede mond om insecten zoals vliegen en motten te vangen, maar ook mieren, termieten, sprinkhanen, sprinkhanen en krekels. Hij heeft een unieke tand in zijn bovenkaak om te helpen bij het foerageren, maar hij slikt zijn prooi in zijn geheel in.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Nyctibiiformes
Familie: Nyctibiidae
Geslacht: Nyctibius
Soort: Nyctibius griseus

Ondersoorten

N.g. panamensis: van oostelijk Nicaragua tot westelijk Panama, westelijk Colombia en westelijk Ecuador.
N.g. griseus: noordelijk en centraal Zuid-Amerika, oostelijk van de Andes.

Onderwerpen #Common Potoo #Fløytepotu #Grå tandnattskärra #Grijze Reuzennachtzwaluw #Guaimingue #Guatemala 2019 #hall tüükasorr #hall-tüükasorr #harmaapökkelökehrääjä #Ibijau gris #Közönséges álmosmadár #Mãe da lua #Mãe-da-lua #Nictibi comú #Nictibio Urutaú #Nittibio comune #Nocolot szary #Nyctibiidae #Nyctibiiformes #Nyctibius #Pilkasis didlėlys #Potu #potu obecný #Urutaú Común #Urutau Tagschläfer #Urutau-Tagschläfer #Серый лесной козодой #ハイイロタチヨタカ