Grijskeeltiran

Kenmerken

De Grijskeeltiran is een middelgrote vliegenvanger welke ca. 19 tot 22cm groot wordt. Over het algemeen is hij slank en voorzien van een lange staart. De bovenzijde is olijfbruin, met een donkerdere kop met korte kuif. De borst is grijs en de buik is lichtgeel. De bruine staartveren en vleugels hebben roestkleurige randen en zijn vleugels zijn voorzien van twee witdoffe vleugelstrepen. Er is geen verschil tussen man en vrouw.

Biotoop

Hij broedt in het westen van de Verenigde Staten tot in centraal Mexico. Het is een korte afstand migrant, die migreert vanuit het grootste deel van de VS en noord- en centraal Mexico naar Zuid-Mexico tot Honduras waar hij overwintert.

Voorkomen

De Grijskeeltiran broedt in woestijnstruikgewas, oeverbos, borstelige weiden en open bossen.

Voedsel

Het is vooral een insecteneter die vanaf een hoger gelegen zitpunt vliegt om prooien van de grond of van gebladerte in het kreupelhout te vangen. In tegenstelling tot veel andere Vliegenvangers, vliegt hij van zitpunt naar een andere zitpunt in plaats van terug te keren naar het eerste zitpunt. Hij leeft ook van fruit, vooral in de winter als insecten niet beschikbaar zijn. Daarnaast foerageert hij op kleine zoogdieren en reptielen, die hij doodt door ze tegen harde voorwerpen te slaan. Dit gebeurt echter zelden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Myiarchus
Soort: Myiarchus cinerascens

Ondersoorten

M.c. cinerascens: de ZW-Verenigde Staten en W-Mexico.
M.c. pertinax: Z-Baja California (NW-Mexico).

Onderwerpen #Ash throated Flycatcher #Ash-throated Flycatcher #Blektyrann #Copetón Cenizo #Gråstrubet Skovtyran #Gråstrupig topptyrann #Grijskeeltiran #Guatemala 2019 #Kalifornien Schopftyrann #Kalifornien-Schopftyrann #Muchołap mysi #Pelēkrīkles tirāniņš #Pigliamosche golacenere #Pilkakaklis geltonpilvis tironas #Tirà crestat de gola cendrosa #trillinapsu #Tyran à gorge cendrée #tyran bledohrdlý #Сероголовый желтобрюхий тиранн #ハイノドヒタキモドキ